Buizerds leven solitair, behalve tijdens de broedperiode. Een jonge buizerd broedt meestal voor het eerst op 2 of 3-jarige leeftijd. Ze zijn echter al vanaf 1-jarige leeftijd vruchtbaar en kunnen dus al eerder broeden. Maar als ze dit al doen, dan pakt het meestal niet succesvol uit. Veruit de meeste broedende paren zijn dan ook minstens 2 jaar oud.
Op die leeftijd gaat de buizerd op zoek naar een partner. Eenmaal een partner gevonden, dan blijven ze voor de rest van hun leven bij elkaar. Na het broeden gaan ze ieder hun eigen weg, maar het volgende jaar zoeken ze elkaar weer op. In februari gaat het paar op zoek naar een geschikt nest voor hun jongen. Hierin zijn ze niet al te kieskeurig. Een buizerd leeft in een territorium en heeft ongeveer drie nesten in dit territorium om uit te kiezen. Alhoewel hij uitstekend in staat is om een eigen nest te bouwen, kiezen ze vaak voor een oud en verlaten nest van een andere roofvogel.
Dit oude nest wordt dan wel eerst gerenoveerd en aangepast aan de wensen van de buizerd. Buizerds die al eerder gebroed hebben, keren vaak terug naar het voorgaande nest om dit nogmaals te gebruiken. Ook dit oude nest wordt eerst weer vernieuwd en verbouwd. Oude nesten waarin parasieten en vlooien zijn gaan nestelen worden vermeden en niet meer gebruikt. Dit zijn meestal nesten die al vele jaren zijn gebruikt.
Maar een buizerd kan dus ook prima een eigen nest bouwen. Dit doet hij met kleine takjes en twijgjes, mos, varens en gras. Een nest wordt aan de rand van een bos gemaakt, hoog in de boom, meestal vanaf 6 meter boven de grond en direct tegen de stam. Soms maakt hij een nest lager bij de grond of zelf helemaal op de grond, maar dit komt echter maar zelden voor. Alleen als er geen geschikte nesten meer beschikbaar zijn of als er te veel verstoring is. De buizerd bouwt (of verbouwt) een groot nest. Zijn nest is ongeveer één meter in doorsnede en 60 centimeter diep.
De geboorte van de jongen
Halverwege maart is het dan zover: de buizerd legt haar eieren. Ze broeden één keer per jaar, maar als dit legsel mislukt dan kan het voorkomen dat er een tweede legsel komt. De buizerd legt 2 à 3 eieren. Deze eieren zijn wittig van kleur met bruine vlekken en vegen. Het vrouwtje neemt het broeden geheel voor haar rekening. Toch kan het voorkomen dat er een mannetje aan het broeden is. Af en toe komt hij haar namelijk afwisselen.
Na zo’n 30 tot 38 dagen komen de eieren uit. Dit is rond half april. Het vrouwtje blijft dan bij de jongen terwijl het mannetje op zoek gaat naar voedsel. Wanneer hij met voedsel terugkeert bij het nest, geeft hij dit aan het vrouwtje. Zij geeft het vervolgens weer aan de jongen. De jonge buizerds krijgen het schoon houden van hun nest met de paplepel ingegoten. Resten van prooien blijven niet achter en ze poepen netjes over de rand van het nest. Na drie weken verlaat ook het vrouwtje af en toe het nest om op zoek te gaan naar voedsel. De jongen blijven zo’n 50 tot 60 dagen op het nest, waarna ze uitvliegen. Vervolgens worden ze nog 6 tot 8 weken door hun ouders van voedsel voorzien alvorens ze zelfstandig op jacht gaan. Daarna gaan ze hun eigen weg. Een jonge buizerd blijft over het algemeen binnen een straal van 50 kilometer bij zijn oude nest.