Nieuwsbuizered

Zie je een roofvogel hoog in de lucht rondcirkelen? Grote kans dat het om een buizerd gaat. De buizerd is namelijk de meest algemene roofvogel van ons land. Desalniettemin blijft hij een indrukwekkende verschijning. Met een spanwijdte van tussen de 110 en 140 centimeter, scherpe klauwen en haakvormige snavel is hij de vrees van veel dieren. Hoog in de lucht vliegt hij in cirkels rond op zoek naar een prooi. Tijdens het vliegen kan hij zijn kenmerkende hoog miauwend achtige geluid laten horen. Door hun haarscherpe zicht kunnen ze zelfs op zeer grote afstand een klein muisje spotten.

Overal in Nederland te zien

De buizerd kun je overal in Nederland tegenkomen. En niet alleen in de buurt van bossen, velden of weilanden. De roofvogel laat zich zelfs zien in stedelijk gebied. Ooit was de buizerd vrij schuw voor mensen, maar tegenwoordig laat hij zich niet meer zo gemakkelijk afschrikken. Dat moet ook haast wel, want zijn leefgebied in ons land wordt alsmaar kleiner. Toch houdt deze roofvogel vooral van rust en heeft hij een voorkeur om bij mensen uit de buurt te blijven. Ze blijven ook het hele jaar door in Nederland en zijn dus geen trekvogels. Toch houden ze niet van extreme koude. Gelukkig voor hem komt deze extreme koude vrijwel niet voor in Nederland. Buizerds die leven in Noord-Europa en Noord-Rusland hebben veel meer te verduren. Tijdens de winterperiode bezoeken de buizerds uit deze gebieden ons land om te overwinteren.

Nieuwe pagina toegevoegd

Uiteraard verdiend ook deze indrukwekkende roofvogel een plek op onze website. Wij vertellen je alles wat je wilt weten over de buizerd. Wat hij eet, wie zijn vijand is en of hij gevaarlijk is voor de mens. Je leest zijn verhaal op Wolfspoot, net als vele andere verhalen over vogels, dieren, planten en insecten. Onze website vult zich langzaamaan met alsmaar meer verhalen. Dus kom regelmatig terug om te genieten van een nieuw verhaal.

Wil je het verhaal van de buizerd lezen? Klik dan hier.