Nieuwswinterkoninkje

Het winterkoninkje, het op één na kleinste vogeltje van ons land, is een ietwat nerveus en overijverige vogel. Zijn drukke vliegbewegingen en zijn constant op en neer gaande staartje geven hem een zeer nerveuse indruk. Druk scharrelt hij over de grond rond op zoek naar voedsel. Zijn naam doet hem ook geen eer aan. Want de winterkoning is alles behalve koning van de winter. Sterker nog, het winterkoninkje houdt helemaal niet van kou! Velen overleven de winter zelfs niet vanwege hun kleine en zeer lichte omvang. Hij weegt maar 9 gram en kan zichzelf moeilijk warm houden. Hoe hij dan aan zijn naam is gekomen? Je leest er alles over op de nieuwe pagina van Wolfspoot. Geheel in het teken van het winterkoninkje.

IJverig vogeltje

Hij doet zijn naam dan niet helemaal eer aan, hij is wel erg goed in iets anders. Namelijk nestjes bouwen! Het mannetje maakt meerdere nestjes waaruit hij zijn vrouwtje de mooiste laat kiezen. Dit doet hij niet alleen om ‘gewone’ plekken. Nee, het winterkoninkje bouwt nestjes op de meest ongewone plekken die je je kunt bedenken. Gemiddeld bouwt hij er zes, maar er zijn een aantal ijverige vogeltjes die er een stuk meer bouwen. En dan heb je ook nog de echte uitslovers. Zij bouwen niet zomaar een nest, zij bouwen een nest met maar liefst twee verdiepingen. Als dat geen indruk maakt op een vrouwtje, dan weten wij het ook niet meer.

Nieuwe pagina

Dit fanatieke vogeltje verdient dus een mooie pagina op onze website. Lees meer over hem en zijn leven. Waarom hij de koning van de winter wordt genoemd terwijl hij helemaal niet tegen de kou kan. Maar ook de legende van de winterkoning mag je niet missen. De volgende keer dat je dit bijzondere vogeltje je pad kruist, denk dan aan het verhaal het winterkoninkje.

Klik hier om het hele verhaal te lezen.