NieuwsKootwijkerzand

De ‘Sahara van de Lage Landen’. Zo wordt Kootwijkerzand ook wel genoemd. Het is niet moeilijk te raden waarom dat zo is. De enorme zandvlakte van Kootwijk doet namelijk wel een klein beetje woestijnachtig aan. In Kootwijkerzand kun je heerlijk wandelen en eindeloos door de zandduinen struinen. Maar behalve de prachtige zandvlakte, kent Kootwijkerzand nog een schitterend gebied, namelijk de heide. In de zomer kleurt dit gebied paars en dat geeft een betoverend mooi uitzicht. Talloze dieren kunnen je pad kruizen in dit natuurreservaat. Het majestueuze edelhert bijvoorbeeld. Maar ook van de wolf zou je zomaar sporen kunnen aantreffen. De wolf is namelijk een steeds meer geziene gast in de Veluwe. En laat Kootwijkerzand nu net een onderdeel zijn van dit prachtige natuurgebied.

Uitkijktoren ‘De Zandloper’

Aan de rand van de zandvlaktes van Kootwijkerzand staat een hoge uitkijktoren. De roestbruine kleur steekt prachtig af tegen de achtergrond van groene bomen en de gele zandvlakte. Wij kunnen het je alleen maar aanraden om even naar boven te klimmen. Mits je geen hoogtevrees hebt, want ‘De Zandloper’, de bijnaam van de uitkijktoren van Kootwijkerzand, is maar liefst 13,5 meter hoog. Geen hoogtevrees? Klim dan snel omhoog en geniet van het werkelijk adembenemende uitzicht over de zandvlaktes. Bij helder weer kun je zelfs zo ver kijken dat je Radio Kootwijk kunt zien liggen. Dit bijna mysterieus uitziende verlaten gebouw, was ooit in gebruik als zendstation om radiocontact te maken met onder ander Nederlands-Indië. Ga je wandelen in Kootwijkerzand? Loop dan zeker even naar het imposante gebouw van Radio Kootwijk. Binnen kijken is mogelijk, maar alleen onder begeleiding van een gids van Staatsbosbeheer.

Nieuwe pagina toegevoegd

Wil je meer te weten komen over Kootwijkerzand, over de Zandloper en over Radio Kootwijk? Wil je weten waar je het beste kunt parkeren bij een bezoek aan dit natuurreservaat? Of wil je weten hoe de enorme zandvlakte is ontstaan? Op Wolfspoot lees je alles over de Nederlandse natuur. Zo ook over Kootwijkerzand. Wolfspoot is nog altijd groeiende en wij breiden steeds verder uit met meer verhalen. Het verhaal over Kootwijkerzand is inmiddels toegevoegd en kun je in het menu vinden onder ‘Natuurgebieden’. Of klik op deze link: https://wolfspoot.nl/kootwijkerzand/