Nieuwsbuizerd spanwijdte

Het is een prachtige vogel om te zien: de buizerd. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat de spanwijdte van de buizerd is?

De spanwijdte van de buizerd is ongeveer 110 tot 140 cm. Bijzonder indrukwekkend voor een roofvogel in Nederland.

In Nederland komt de buizerd vrij veel voor. Maak je een wandeling door het bos, dan is de kans groot dat je de buizerd wel ergens op een paal ziet zitten. Maar vergeet ook niet omhoog te kijken. Soms die je hem cirkelend in de lucht op zoek naar een prooi.

Maar is het wel een buizerd? Of toch een wespendief? Of een kiekendief? Voor de leek is het moeilijk om het verschil te zien. Zeker wanneer de buizerd hoog in de lucht vliegt. Kun je hem dan nog herkennen aan de spanwijdte?

De buizerd herkennen aan zijn spanwijdte

Met name oktober is een goede maand om roofvogels in de lucht te spotten. Dit is namelijk bij uitstek de maand dat de vogeltrek begint voor veel soorten. Vogels gaan op zoek naar een warmere plek en laten het koude Nederland achter zich. Maar er komen ook roofvogels juist naar Nederland om te overwinteren. Vanuit noordelijke landen zoals Scandinavië, strijken talloze vogelsoorten in de winter neer in ons land. Zo ook de buizerd.

De buizerd tijdens vlucht herkennen is vrij lastig. Want hoe zie je nu het verschil tussen de buizerd, de kiekendief, de wouw en de wespendief? Als ze stil zitten weten veel mensen het verschil al niet en worden veel roofvogels automatisch omgedoopt tot buizerd. Maar met een getraind oog kun je wel degelijk de buizerd herkennen aan zijn spanwijdte tijdens de vlucht.

De buizerd heeft brede, afgeronde vleugels. Aan het uiteinde van de vleugels lijken vijf veren los van elkaar te zitten. Let op, dit is géén typisch kenmerk van de buizerd. Ook andere roofvogels hebben dit. Aan de spanwijdte van de buizerd alléén is hij dan ook lastig te herkennen, want ook de spanwijdte van de wouw, kiekendief en de wespendief komen enigszins overeen. Alhoewel de kiekendief een iets kleiner spanwijdte heeft.

Je kunt de buizerd tijdens de vlucht beter herkennen aan de staart dan aan de spanwijdte. De brede, ietwat rondlopende staart van de buizerd is kenmerkend aan hem. Andere roofvogels hebben een minder brede staart of een net iets andere vorm.

Zie je een roofvogel in vlucht? Kijk dan eerst naar de staart om hem te herkennen.

buizerd spanwijdte

Alles over de buizerd

Veel mensen zijn nieuwsgierig naar de spanwijdte van de vleugels van de buizerd. Nu je de buizerd zijn spanwijdte kent, kunnen we ons voorstellen dat je meer interesse hebt in deze indrukwekkende roofvogel.

Want wist je bijvoorbeeld dat de buizerd er niet altijd hetzelfde uitziet? Iedere koolmees ziet er bijvoorbeeld exact hetzelfde uit. Dat geldt niet voor de buizerd.

Maar hoe herken je hem dan? En hoe ziet zijn leven er uit? Is een buizerd gevaarlijk? Wat eet de buizerd? Welk geluid maakt de buizerd? We vertellen je alles over hem en nemen je graag mee in zijn leefwereld. Lees daarvoor ‘Het verhaal van de Buizerd‘ op onze website en ontdek alles over dit fascinerende dier.