Een vraag die vaak gesteld wordt is of de Schotse Hooglander een gevaarlijk dier is. Een terechte vraag, ze lopen immers vrij rond door gebieden waar ook veel gezinnen met (kleine) kinderen wandelen.
We kunnen je geruststellen: De Schotse Hooglander is geen gevaarlijk dier. Hij vertoont zelden agressief gedrag en zal mensen over het algemeen geen kwaad doen.
Echter, zoals met alle dieren, is voorzichtigheid geboden. Een Schotse Hooglander zal niet snel aanleiding zien om een mens aan te vallen omdat deze toevallig rustig langsloopt. Ze hebben een rustig karakter en zijn vaak gewend aan de aanwezigheid van mensen. Daarom kunnen ze ook geplaatst worden in drukke wandelgebieden.
Toch zijn er een aantal regels waar iedereen zich aan moet houden. Want ondanks dat dat ze er aandoenlijk en aaibaar uitzien, het blijven wilde dieren.
Houd je dus strikt aan de volgende regels:
Blijf op ruime afstand (minimaal 25 meter)
Met name als er kalfjes in de buurt zijn. Een kalfje kan zich niet goed beschermen, dus als de moeder vreemdelingen in de buurt ziet, zal ze er alles aan doen om haar kalf te beschermen. Maar ook als er geen kalfjes zijn, is het aan te raden met een ruime boog om de groep heen te lopen. Probeer de kudde niet te doorkruisen maar loop er omheen. Is dit niet mogelijk? Kijk dan of er een andere route is.
Houd honden aan de lijn
We hebben het al even benoemd, de Schotse Hooglander kan een hond aanzien als een wolf; zijn natuurlijke vijand. Een hond is dus een bedreiging voor de kudde en deze kan dan ook onvoorspelbaar reageren. Het laatste wat je wilt is dat een Schotse Hooglander de aanval inzet. Dit machtige dier kan flinke schade aanrichten als hij dat wilt. Houd daarom altijd honden aan de lijn, laat ze niet naar de Schotse Hooglander toegaan en probeer zo veel mogelijk afstand te houden. In sommige gebieden zijn honden om deze reden dan ook niet toegestaan.
Ga ze niet aaien of voeren
Ze ogen aandoenlijk en aaibaar met hun woeste haardos, maar blijf van de dieren af. Het dier kan zich bedreigd voelen en dit laten merken. Blijf al helemaal uit de buurt van de kalfjes. De moeder zal er alles aan doen haar jong te beschermen.
Het kan goed zijn dat Schotse Hooglanders niet reageren als je hem aait. Maar als dit de hele dag door gebeurt, kan hij flink geïrriteerd raken. Jij hebt dus misschien geluk gehad, maar de volgende nietsvermoedende wandelaar kan te maken krijgen met een geïrriteerde grazer. Neem dit risico dus nooit, niet alleen voor jezelf, ook voor anderen.
Ook voeren is uit den boze. Ze kunnen zich uitstekend zelf redden en dieren die gevoerd worden zullen alsmaar vaker naar mensen toegaan. Want mensen worden dan geassocieerd met voedsel.
Laat ze niet schrikken
Ga niet rondrennen of harde geluiden maken. Zorg ook dat kinderen zich rustig houden. Door harde geluiden en wilde bewegingen kunnen de dieren schrikken en eventueel een aanval inzetten. Loop rustig en langzaam langs de dieren af (voldoende afstand!) en het enige wat ze zullen doen is je vanonder hun lange haren aankijken.
Als je je aan deze regels houdt kun je met een gerust hart wandelen in gebieden waar de Schotse Hooglander zich bevindt. Je hoeft er zeker niet bang voor te zijn zolang jij je aan de regels houdt.
Af en toe is er een bericht in het nieuws dat iemand is aangevallen door een Schotse Hooglander. Helaas gaat het dan altijd om mensen die zich niet aan de regels hebben gehouden. Dus bewonder ze van een afstandje en geniet van hun prachtige verschijning. De Schotse Hooglander is een aanwinst voor onze natuur.
Op de website waarneming.nl kun je zien waar mensen de Schotse Hooglander hebben gespot in Nederland. Dus wil je er ook een tegen het imposante lijf lopen? Kijk dan eerst even op de website. Maar houd je altijd aan bovenstaande regels mocht je de dieren tegenkomen!