Vogels

Verhalen over vogels
Goudvink knop
Koolmees knop
Winterkoning knop
kraanvogel knop
Buizerd knop
Kneu knop
Button blauwborst
Button naar pagina pimpelmees

Meer informatie over vogels

Hoe oud wordt een merel?

Hoe oud wordt een merel?

Hoe oud wordt een merel? De gemiddelde leeftijd van een merel in Nederland is 2 tot 3 jaar. Echter, sommige merels kunnen wel 10 jaar of ouder worden. Maar dit is een zeldzaamheid, zeker voor merels in het wild. De oudst bekende merel was zelfs 21,8 jaar oud.   De levensduur van een merel hangt…

Read more
Het geluid van de merel

Beluister het prachtige geluid van de merel

Zo klinkt het geluid van de merel Het geluid van de merel (Turdus merula) betovert de Nederlandse ochtenden en avonden met zijn kenmerkende melodieën. Als een van de meest herkenbare vogelgeluiden in Nederland, roept de zang van de merel beelden op van groene parken, dichte bossen en rustige tuinen. Maar wat maakt het geluid van…

Read more
Koolmees en pimpelmees op tak

Koolmees vs Pimpelmees

Wie is nu eigenlijk wie? Ze lijken als twee druppels water op elkaar. Zeker van een afstandje. We hebben het natuurlijk over de koolmees en de  pimpelmees. Deze twee kleine vogels fleuren iedere tuin op. Hun gefladder en gefluit, maakt zelfs van de meest chagrijnige persoon een vrolijk mens.   Hoe herken je deze vogels?…

Read more
Wanneer vliegen koolmeesjes uit?

Wanneer vliegen koolmeesjes uit?

Koolmeesjes (Parus major) vliegen uit in het voorjaar, meestal tussen april en juni. Na een broedperiode van ongeveer twee weken, verlaten de jonge koolmeesjes het nest wanneer ze ongeveer drie weken oud zijn. Maar zoals bij alles in de natuur, kan dit variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en het weer in een bepaald jaar.…

Read more
Wat eet een pimpelmees?

Wat eet een pimpelmees?

Een kijkje in de wereld van de pimpelmees Als je wel eens naar buiten kijkt, is de kans groot dat je een pimpelmees (Cyanistes caeruleus of Parus caeruleus) hebt zien fladderen. Deze kleine vogels zijn vaak te vinden in Nederlandse tuinen en parken. Maar wat eet een pimpelmees eigenlijk? Dat is een vraag die veel…

Read more
Geluid buizerd

Het bijzondere geluid van de buizerd

Zo klinkt de roep van de buizerd Het weidse landschap vult zich met een karakteristiek geluid, een melodie die onmiskenbaar verbonden is met de lucht. Het geluid van de buizerd (buteo buteo), een majestueuze roofvogel, doordringt vaak de serene stilte van bossen en open velden. Maar hoe klinkt het eigenlijk? Het geluid van de buizerd…

Read more
geluid blauwborst

Het betoverende geluid van de blauwborst

Welkom bij onze boeiende reis naar het betoverende geluid van de blauwborst! Als je gefascineerd bent door de prachtige klanken van de natuur, ben je hier op de juiste plek. In deze blog gaan we dieper in op het geluid van de blauwborst, een kleine zangvogel die bekend staat om zijn melodieën. Ontdek waarom het…

Read more
Vogelhuisje ophangen

Nieuwe pagina | Vogelhuisje ophangen

Wil jij graag genieten van het vrolijke gekwetter van vogeltjes in je tuin? Dan is een nestkastje ophangen zeker aan te raden! Maar alleen een huisje ophangen is vaak niet genoeg om vogels te lokken naar je tuin. Veel mensen zijn dan ook teleurgesteld als er geen vogels komen broeden in het huisje. Daarom hebben…

Read more
Wat eet een buizerd?

Wat eet een buizerd?

Wat eet een buizerd eigenlijk? Het is een veelgestelde vraag. Als je door het Nederlandse landschap rijdt, is het niet ongewoon om een majestueuze buizerd te zien zweven door de lucht. De buteo buteo, ofwel de (Nederlandse) buizerd, is een prachtig dier om te zien. Maar wat eet buizerd precies? En hoe vangt hij zijn…

Read more
Wat eet een koolmees

Wat eet een koolmees?

Heerlijk om naar te kijken: koolmezen in je tuin. Maar hoe lok je een koolmees je tuin in zodat je optimaal kunt genieten van zijn aanwezigheid? Voedsel is het geheim. Maar wat eet een koolmees? De koolmees is een zogenaamde ‘granivoor’, wat betekent dat ze voornamelijk zaden eten. Naast zaden zijn bessen ook een belangrijk…

Read more
Broedtijd koolmees

Broedtijd van de koolmees

Alles wat je moet weten over de broedtijd van de koolmees De broedtijd van de koolmees (Parus major) is een bijzondere tijd. De kleine vogeltjes gaan een nestje bouwen, zorgen voor de eieren en gaan op zoek naar voedsel voor de kleintjes. De koolmees is één van de meest voorkomende vogelsoorten in Nederland. Iedereen met…

Read more
Winterkoninkje

Wat eet een winterkoninkje?

Een winterkoninkje eet graag rupsen, larven, spinnetjes en kleine insecten. Maar ook op zaadjes zijn ze dol. Een winterkoninkje heeft een kleine snavel en daarmee kunnen ze gemakkelijk eten tussen schors uit halen. In de schors van bomen zit eiwitrijk voedsel zoals bijvoorbeeld duizendpoten. Een winterkoning heeft dan wel een indrukwekkende naam, het is maar…

Read more
buizerd gevaarlijk

Is de buizerd gevaarlijk voor de mens?

De buizerd ziet er indrukwekkend uit, maar gevaarlijk is hij niet voor mensen. Zeker voor Nederlandse begrippen is de buizerd een indrukwekkende roofvogel, maar toch is hij minder gevaarlijk dan je wellicht zou denken. Maar hoe komt het dan dat je regelmatig in het nieuws hoort dat mensen door een agressieve buizerd worden aangevallen als…

Read more
buizerd spanwijdte

Wat is de spanwijdte van de buizerd?

Het is een prachtige vogel om te zien: de buizerd. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat de spanwijdte van de buizerd is? De spanwijdte van de buizerd is ongeveer 110 tot 140 cm. Bijzonder indrukwekkend voor een roofvogel in Nederland. In Nederland komt de buizerd vrij veel voor. Maak je een wandeling door…

Read more

Wolfspoot

ONTDEK DE PRACHTIGE NEDERLANDSE NATUUR