Landgoed Tongeren

Een oase van rust

Landgoed Tongeren

Landgoed Tongeren, gelegen aan de rand van de Veluwe, is een schitterend natuurgebied. Het is een heerlijke plek om te wandelen en te fietsen. Talloze fietsroutes leiden je langs de mooiste plekken in de omgeving. Smalle bospaadjes nemen je mee door dit schitterende natuurgebied waarbij je onderweg langs prachtige authentieke huizen komt waar je gegarandeerd met enige jaloezie naar zult kijken. Een prachtige plek om je onder te dompelen in de natuur en op ontdekking te gaan over de verschillende paadjes die je alsmaar verder de natuur in de leiden. Lees meer over dit prachtige natuurgebied waar je nog volledig tot rust kunt komen op Wolfspoot.

Landgoed Tongeren nabij Epe: hoe het is ontstaan

Landgoed Tongeren is gelegen nabij Epe in Gelderland. Het landgoed bestaat voor het grootste gedeelte uit bosgebied, maar het landgoed beschikt ook over een prachtige heide gebied dat in de zomer tot bloei komt. Een betoverend mooie paarse gloed straalt dan over de heide, maar daarover straks meer. Oorspronkelijk bestond Landgoed Tongeren uit zeven boerderijen. Tegenwoordig zijn er daar nog drie van in bedrijf. Dit landgoed nabij Epe is in handen van één familie. Zij stammen allemaal af van dezelfde voorvader. De meeste familieleden wonen nog altijd in een van de prachtige huizen van Landgoed Tongeren. Een aantal leden van de familie zijn vertrokken naar andere plekken, maar de meesten beschikken nog altijd over een tweede huis op het landgoed nabij Epe. Daar ligt hun hart en ze zullen er waarschijnlijk altijd mee verbonden voelen. En dat is niet zo vreemd, want het is een schitterende plek omringd door natuur.

Ondanks dat het een landgoed betreft dat in particulier bezit is, heeft de familie het opgesteld voor publiek. Gelukkig, want nu kan iedereen genieten van de natuurpracht van deze omgeving. Het is met name een plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Talloze wandelpaden leiden je door het bosrijke gebied en over de prachtige heide. Eén en al genieten.

Landgoed Tongeren

Het verhaal van Landgoed Tongeren

Nicolaas Wilhelm de Meester was in de tweede helft van de achttiende eeuw in het bezit van vijf boerderijen in buurschap Tongeren. Daarnaast beschikte hij nog over een groot bouwland en heidegebied. Nicolaas Wilhelm de meester was op dat moment burgemeester van Harderwijk en was de grondlegger van het toekomstige landgoed Tongeren. Na zijn overlijden in 1768 erfden zijn dochter Cornelia Maria en haar man Jan Hendrik Rauwenhoff de boerderijen en het grondgebied.

Het echtpaar werd verliefd op de omgeving en besloot nog twee boerderijen te kopen. Ook werden er statige lanen aangelegd en bomen geplant. Rauwenhoff en zijn vrouw lieten tevens een begraafplaats ontwerpen, deze begraafplaats dient tot de dag van vandaag nog als familiebegraafplaats, en zo ontstond Langoed Tongeren nabij Epe.

Na het overlijden van Jan Hendrik Rauwenhoff nam zijn kleinzoon Jan Hendrik het bezit van zijn grootvader over. Hij trouwde met Anna van Heurn en kreeg vier kinderen met haar. Jan Hendrik stierf echter op jonge leeftijd, vlak na de geboorte van zijn jongste zoon Frans. Ook Frans is later, net als zijn vader, op jonge leeftijd gestorven. De vrouw van Jan Hendrik, Anna, trouwden na de dood van haar man met Charles le Chevalier en zodoende nam hij het beheer van Landgoed Tongeren over.

Le Chevalier en zijn vrouw Anna hadden een groot hart en zetten zich uitgebreid in voor het landgoed. Zo bouwden en kochten zij nog een aantal boerderijen en een groot stuk heidegebied van de gemeente. Ze legden bossen aan en hielpen arme boeren uit de omgeving, ook stichtten zij een school voor de kinderen van Tongeren. De school opende op 2 augustus 1868. Anna spoorde de inwoners van Tongeren en omgeving aan om hun kinderen naar school te sturen. Pas in de zomer van 1996 kwam er na 128 jaar een einde aan de school, omdat er niet aan het minimum aantal kinderen kon worden voldaan waaraan dat het Ministerie voor Onderwijs eisten. Voor meer informatie over de school en de oprichting van Landgoed Tongeren nabij Epe verwijzen we je graag naar de website van Landgoed Tongeren.

Een prachtige plek om te wandelen

Landgoed Tongeren is dus nog altijd in het bezit van de familie en heeft tegenwoordig een totale oppervlakte van 505 hectare. Hiervan bestaat 363 hectare uit bosgebied. Het wordt met veel liefde en aandacht voor de natuur beheert. En dat merk je als je er gaat wandelen. Het is een prachtige wandelgebied voor iedereen die van rust en natuur houdt. Kronkelende paadjes leiden je door dichte bossen, over de heide, langs meren en vennen en door het buurschap Tongeren met haar prachtige boerderijen. Buiten de weekenden om waan je je alleen op de wereld in dit beeldschone gebied. Landgoed Tongeren is een must voor iedere natuurliefhebber en rustzoeker. Er lopen drie wandelroutes door het gebied die gemarkeerd zijn door middel van paaltjes. Daarnaast zijn er nog twee cultuur-historische wandelroutes uitgezet, namelijk ‘In de voetsporen van Charles le Chevalier’ en ‘In het spoor van de Tongerense familie’. Beide wandelroutes kun je downloaden op de website van landgoed Tongeren.

“Landgoed Tongeren is met name een plek voor natuurliefhebbers en rustzoekers. Talloze wandelpaden leiden je door het bosrijke gebied en over de prachtige heide. Eén en al genieten.”

Dwars door de natuur

Wandelen kun je dus naar hartenlust op Landgoed Tongeren. Door bossen en over de heide en uiteindelijk over het vlonderpad van Landgoed Tongeren. Ga je wandelen door dit prachtige gebied, houd dan goed je ogen open, want verschillende dieren kunnen hier je pad kruisen. De ree bijvoorbeeld. Van een afstandje staat hij je met grote ogen aan te kijken om vervolgens rustig weg te lopen. Maar ook edelherten en everzwijnen kun je tegenkomen als je hier gaat wandelen. Maar alleen als je met respect met de natuur omgaat. Ga op een rustig moment en probeer zo stil mogelijk te zijn. Alleen dan laat de natuur zich van haar allermooiste kant zien en komen ook de dieren tevoorschijn. Zo ook de goudvink. Ook hij is een veel geziene bewoner van Landgoed Tongeren in het Gelderse Epe. Dus kijk goed om je heen tijdens je wandeling en geniet van al het moois dat dit natuurgebied je te bieden heeft.

Het vlonderpad van Landgoed Tongeren mag je niet overslaan

‘Het vlonderpad van Epe’, zo wordt het vlonderpad van Landgoed Tongeren ook wel genoemd. Het vlonderpad van Epe mag je eigenlijk niet overslaan tijdens je wandeling in dit gebied. Dat zal ook niet al te lastig zijn, want de meeste wandelingen leiden je hier naartoe. Het vlonderpad is niet bijzonder lang, maar is zeker een prachtig stukje. Via dit verhoogde pad loop je over een drassig stuk grond. Libellen vliegen vlak over het water en met een klein beetje geluk kun je op deze plek zelfs de zeldzame beekoeverlibel spotten. Halverwege het vlonderpad is een uitsparing gemaakt zodat je elkaar gemakkelijk kunt passeren. Maar dit is ook een mooi punt voor een foto over het drassige stukje land.

Tijdens je wandeling door Landgoed Tongeren kom je nauwelijks mensen tegen, zeker als je buiten het weekend en buiten de vakanties die gebied bezoekt. Bij het vlonderpad van Landgoed Tongeren ben je vrijwel nooit alleen. Voor velen is dit namelijk wel een hoogtepunt van hun wandeling. Ondanks dat dit een wat drukker stuk van de wandeling is, lijkt iedereen hier elkaar de tijd te gunnen om volop van het vlonderpad te genieten. Wandelaars wachten op elkaar om het vlonderpad te betreden en laten je de tijd nemen voor wat mooie natuurfoto’s.

Veel gestelde vragen

Hieronder beantwoorden we een aantal FAQ (veelgestelde vragen) rondom Landgoed Tongeren.

Honden

Honden zijn van harte welkom op Landgoed Tongeren, mits ze zijn aangelijnd. Dus neem gerust je vrolijke viervoeter mee en geniet samen van de schitterende natuur.

Welke dieren kun je tegenkomen tijdens een wandeling over Landgoed Tongeren?

Een grote diversiteit aan dieren kom je in dit gebied tegen. Zoals de zeldzame beekoeverlibel, de ree, wild zwijn, buizerd, edelhert, das, vos, gentiaanblauwtje, heideblauwtje, bruine winterjuffer, watersnip, zandhagedis, ransuil, geelgors, boomleeuwerik, boompieper, nachtzwaluw, roodborsttapuit, rietgors, ijsvogel, havik en talloze andere (vogel)soorten.

Planten Landgoed Tongeren

Landgoed Tongeren bij Epe kent een grote diversiteit aan grondsoorten. Maar ook de vele hoogteverschillen maken dit gebied zeer geschikt voor veel verschillende plantensoorten. Op Landgoed Tongeren vind je onder andere de volgende plantensoorten: klokjesgentiaan, stekelberm, veenpluis, dopheide, moerasrus, blauwe zegge, korstmossen, bruine snavelbies, witte snavelbies en knolrus.

Zoals je hebt kunnen zien is Landgoed Tongeren een heerlijke plek om te wandelen. Volop genieten van de pracht van de natuur, hier is het nog mogelijk. Benieuwd naar meer plekken zoals Landgoed Tongeren bij Epe? Wat dacht je van de Sahara van de Lage Landen, Kootwijkerzand. Nog zo’n plek waar je je even helemaal alleen op de wereld waant. Zeker wanneer je vroeg in de ochtend gaat wandelen op deze plek. Misschien zie je wel een wolf in de verte. Of komt de kneu voorzichtig even kijken. Wat is de natuur toch mooi.

Wolfspoot

ONTDEK DE PRACHTIGE NEDERLANDSE NATUUR