Je komt ze steeds vaker tegen in de Nederlandse bossen: wilde zwijnen. Prachtige dieren om te zien en het is dan ook puur genieten wanneer je er een tegenkomt. Maar je hoort ook wel eens dat iemand is aangevallen door een wild zwijn.
Helaas overkwam het een oudere man op Landgoed Tongeren. Hij werd het slachtoffer van een aanval van een zeer agressief wild zwijn. Maar ook in Zuid-Limburg werd onlangs een wandelaar slachtoffer van een aanval van een wild zwijn.
Is een wild zwijn gevaarlijk? Nee, een wild zwijn is in principe niet gevaarlijk. Zo’n agressieve aanval als op Landgoed Tongeren en in Zuid-Limburg zijn gelukkig een uitzondering. Maar toch zul je voorzichtig moeten zijn. Wilde zwijnen zijn natuurlijk wilde dieren en kunnen onverwacht reageren.
Wat moet je doen als een wild zwijn de aanval in zet? En wat moet je vooral níet doen? Wij leggen het je graag uit.
Wat te doen als een wild zwijn aanvalt?
Het kan je zomaar gebeuren. Je wandelt rustig door het bos en ineens sta je oog in oog met een zeug en haar jongen. Zoals bij zoveel dieren, kan een vrouwtje agressief worden wanneer zij denkt dat haar jongen in gevaar zijn. Dus kom nooit te dicht in de buurt van de jongen van een wild zwijn.
Als je een hond bij je hebt, zorg dat ook je hond op afstand blijft. Dit is ook direct de reden dat honden aangelijnd dienen te zijn in het bos. Met een beetje geluk kun je op een afstand – zeker 10 meter afstand te houden – genieten van het prachtige aanzicht op het wilde zwijnen gezin.
Kom je toch te dicht bij of voelt het vrouwtje zich bedreigd door jouw aanwezigheid, dan kan het de aanval inzetten. Een vrouwtje zwijn met biggen zet meestal alleen een schijnaanval in. Zo’n vrouwtje komt met een rotvaart op je afgestormd, maar op het laatste moment buigt ze af. Hiermee probeert ze je te laten schrikken en zo te verjagen.
Meestal wordt zo’n aanval voorafgegaan met een luide knor. Hoor je zo’n knor? Zoek dan dekking achter een boom en blijf zo stil mogelijk staan. Probeer na de schijnaanval zo snel mogelijk afstand te nemen van het wilde zwijn. Waarschijnlijk vertrekt ze daarna met haar jongen.
Maak jezelf zo groot en breed mogelijk
Ook al ben je in een bos, verstoppen achter een boom is niet altijd mogelijk. Heb je geen mogelijkheid om achter een (brede) boom te gaan staan of er in te klimmen, maak dan jezelf zo groot en breed mogelijk.
Een agressief wild zwijn mannetje kan behoorlijk vast beraden zijn en dat maakt het wild zwijn gevaarlijk en onvoorspelbaar. Probeer jezelf zo groot mogelijk te maken en schreeuw hard tegen het dier. Wilde zwijnen hebben een slecht zicht en zullen zich wellicht tijdens hun aanval bedenken wanneer ze merken dat jij te sterk voor ze bent. Met een beetje geluk wendt het dier zijn aanval af en kiest eieren voor zijn geld.
Wanneer een wild zwijn je in zijn aanval raakt, probeer dan rechtop te blijven staan, hoe pijnlijk de aanval ook was. Wanneer je op de grond ligt, ziet het wild zwijn je als zwak en zal hij de aanval blijven inzetten. Schop van je af en probeer weg te komen. Helaas stopt een vastbesloten agressief wild zwijn niet zomaar zijn aanval. Gelukkig komt dit maar zelden voor. Maar wees altijd voorbereid. Met name gewonde zwijnen en wilde zwijnen met jongen kunnen onvoorspelbaar en agressief reageren.
Ontdek meer over de natuur
Wil je meer verhalen lezen over de Nederlandse natuur? Dan zit je hier helemaal goed. Van de koolmees tot de schotse hooglander (is die eigenlijk gevaarlijk?), op Wolfspoot vind je talloze verhalen over de pracht van de natuur in Nederland. Ontdek wat de indrukwekkende spanwijdte van de buizerd is. En mag je een gevonden gewei meenemen? Je leest het allemaal op onze website.