Laten we meteen beginnen!
Zie jij het verschil? Welke vogel is de koolmees en welke vogel de pimpelmees?
Klik op de foto en ontdek direct het antwoord.
Twee kleine, felgekleurde vogeltjes die je tuin vullen met hun vrolijke gezang: de koolmees (parus major) en de pimpelmees (cyanistes caeruleus). Op het eerste gezicht lijken ze op elkaar, maar wie goed kijkt, ziet tal van verschillen.
In dit artikel nemen we je mee op vogelavontuur en ontrafelen we de geheimen van deze twee charmante tuinvogels. We bekijken hun uiterlijk, gedrag, nestkastvoorkeur en nog veel meer.
Ben je klaar om het verschil te leren kennen tussen koolmees en pimpelmees?
Zie jij het verschil? Welke vogel is de koolmees en welke vogel de pimpelmees?
Klik op de foto en ontdek direct het antwoord.
Op het eerste gezicht lijken de koolmees en de pimpelmees als twee druppels water op elkaar. Zeker als je deze vogels vanaf een afstandje in je tuin bekijkt. Toch zijn er bij nadere beschouwing tal van verschillen te zien in hun uiterlijk. Laten we deze twee charmante vogels eens van kop tot staart vergelijken!
We beginnen met de verschillen tussen de koolmees en de pimpelmees op het gebied van uiterlijk
De koolmees is met een lengte van 14 cm iets forser dan de pimpelmees, die 11-12 cm lang wordt. Dit verschil is met het blote oog goed te zien, met de koolmees die duidelijk robuuster oogt dan zijn kleine neefje.
De kop van de koolmees is overwegend zwart met witte wangen. Opvallend is de brede, zwarte ‘stropdas’ die over de borst loopt. De pimpelmees daarentegen heeft een wit hoofd met een kobaltblauw ‘petje’ en een zwarte ‘bril’ rond de ogen.
De rug van de koolmees is mosgroen, terwijl de pimpelmees een blauwgrijze rug heeft. Dit verschil is subtieler dan de kleuren op de kop, maar kan met goed licht duidelijk worden waargenomen.
Beide vogels hebben een gele buik, maar die van de koolmees is iets lichter dan die van de pimpelmees. De buik van de pimpelmees kan ook een groenachtige tint hebben.
De snavel van de koolmees is zwart en relatief dik, terwijl de snavel van de pimpelmees grijs is en iets dunner.
De vleugels van de koolmees zijn blauw met zwarte vleugelstrepen. De pimpelmees heeft blauwe vleugels met witgele randen.
De ogen van de koolmees zijn klein en zwart, terwijl de ogen van de pimpelmees iets groter en donkerbruin zijn.
Nu je al wat verschillen tussen de koolmees en de pimpelmees weet, herken je ze op deze video misschien al een stuk beter.
Wie is wie?
Na het bestuderen van hun uiterlijk, bekijken nu het gedrag van de koolmees en de pimpelmees. We bekijken hun territoriumdrift, eetgewoonten, hun unieke roep en nog veel meer.
De koolmees is een opportunistische vogel die graag zijn stempel drukt op zijn omgeving. Hij kan zijn territorium fel verdedigen tegen andere koolmezen, maar ook tegen andere kleine vogels.
De pimpelmees is daarentegen iets vredelievender en verdedigt zijn territorium vooral tegen andere pimpelmezen. Andere vogels laat de pimpelmees over het algemeen met rust.
De koolmees is een echte alleseter. Hij eet insecten, zaden, noten, vetbollen en pindakaas. De pimpelmees is kieskeuriger en eet liever insecten, zoals spinnen en rupsen. In de wintermaanden eten beide vogels graag vetbollen en pindakaas om hun energie op peil te houden.
Bekijk:
De roep van de koolmees is een helder en krachtig en klinkt een beetje als “tie-tie-tie” of “tsjilp-tsjilp” . De pimpelmees daarentegen heeft een zachter en melodieuzer “tsi-tsi”.
Luister aandachtig naar hun gezang en je leert ze al snel uit elkaar te kennen!
Beluister onderstaande geluidsfragmenten en ontdek het verschil in de roep van de koolmees en de pimpelmees.
Je herkent de prachtige zang van deze tuinvogels vast wel!
Beluister hier de roep van de koolmees
Beluister hier de roep van de pimpelmees
Na het bestuderen van hun uiterlijk, gedrag en eetgewoonten, gaan we nu dieper in op het belang van nestkasten voor koolmezen en pimpelmezen.
We bekijken hun voorkeuren en geven je tips voor het ophangen en schoonmaken van een nestkast. Op deze manier draag je bij aan een gezond leefmilieu voor deze prachtige vogels.
De koolmees heeft een voorkeur voor een nestkast met een invlieggat van 32 mm.
De pimpelmees daarentegen is kleiner en heeft een voorkeur voor een nestkast met een invlieggat van 28 mm. Door een nestkast met de juiste invliegopening te kiezen, bied je de vogels een optimale nestgelegenheid.
Het verschil in de grootte van het invlieggat tussen nestkasten voor koolmezen en pimpelmezen is er om een paar belangrijke redenen:
De koolmees is een groter dan de pimpelmees. Een te klein invlieggat zou de koolmees belemmeren om de nestkast te betreden, terwijl een te groot gat ongewenste gasten, zoals roofvogels en grote mezen, zou kunnen toelaten.
Een klein invlieggat helpt om de nestkast te beschermen tegen predatoren zoals katten, roofvogels en marters. Deze predatoren hebben te grote poten of snavels om door een klein gat te passen.
Koolmezen gebruiken vaak grotere stukken nestmateriaal dan pimpelmezen. Een groter invlieggat is dan ook noodzakelijk om het nestmateriaal naar binnen te kunnen brengen.
Een klein invlieggat helpt om de temperatuur in de nestkast te reguleren. Dit is belangrijk voor de ontwikkeling van de jonge vogels.
Door te kiezen voor een nestkast met een specifiek invlieggat, kunnen koolmezen en pimpelmezen concurrentie met andere vogelsoorten, zoals mussen en spreeuwen, vermijden.
Klik op onderstaande banner. Onderaan op deze pagina vind je talloze tips voor het kopen van een geschikt vogelhuisje.
Klik op onderstaande banner en lees onze tips over het ophangen van je vogelhuisje.
Het is belangrijk om de nestkast jaarlijks te schoonmaken na het broedseizoen. Dit helpt om parasieten en ziektes te voorkomen. Verwijder alle nestmateriaal en vogelpoep uit de kast. Gebruik warm water met een mild schoonmaakmiddel om de kast schoon te maken. Spoel de kast goed af met water en laat hem volledig drogen voordat je hem weer ophangt.
We hebben een handig stappenplan voor je gemaakt vol met tips hoe jij het beste je vogelhuisje kunt schoonmaken.
Graag delen we nog een aantal leuke weetjes over de koolmees en de pimpelmees en waar zij in verschillen tot elkaar.
Polygamie vs. Monogamie:
Koolmees-mannetjes paren met meerdere partners, terwijl pimpelmezen trouw blijven aan hun partner.
Levensduur:
Koolmezen worden tot 15 jaar oud, terwijl pimpelmezen gemiddeld 5 jaar leven.
Trekgedrag:
Koolmezen zijn standvogels die in Nederland blijven, terwijl pimpelmezen in de winter naar warmere gebieden trekken.
Eetgewoonten:
Koolmezen zijn alleseters, terwijl pimpelmezen kieskeuriger zijn en insecten prefereren.
Broedselgrootte:
Koolmezen leggen 6-12 eieren per legsel, terwijl pimpelmezen 5-9 eieren leggen.
Nestmateriaal:
Koolmezen gebruiken grover nestmateriaal, zoals mos en haren, terwijl pimpelmezen zachtere materialen zoals veren en spinrag gebruiken.
Habitat:
Koolmezen komen voor in diverse habitats, terwijl pimpelmezen meer gebonden zijn aan open bossen en parken.
Bedreigingen:
Koolmezen worden bedreigd door habitatverlies en predatie, terwijl pimpelmezen gevoelig zijn voor pesticiden en koude winters.
In deze video zie je pimpelmeesjes en koolmeesjes. Kun je het verschil tussen deze twee vogels inmiddels zien na het lezen van deze informatiepagina?
Zoals je hebt gezien, zijn koolmezen en pimpelmezen twee fascinerende vogelsoorten met unieke eigenschappen. Door te letten op hun uiterlijk, gedrag, habitat en zang, kun je ze gemakkelijk van elkaar onderscheiden.
Deze pagina heeft je hopelijk meer geleerd over het verschil tussen koolmees en pimpelmees.
Ben je klaar om je kennis te testen? Doe de korte test om te zien of je nu echt het verschil weet!
Time's up