Nieuws

homepagina wolfspoot webshop

Feestelijke opening webshop + Winactie!

Bezoek onze gloednieuwe webshop!   Vandaag is het dan zo ver; onze webshop opent haar virtuele deuren. De rode loper ligt klaar en jij bent van harte welkom om een kijkje te nemen in onze shop! Het is een webshop boordevol artikelen waar het hart van iedere natuurliefhebber sneller van gaat kloppen. Alles voor de…

Lees verder
Koolmees en pimpelmees op tak

Koolmees vs Pimpelmees

Wie is nu eigenlijk wie? Ze lijken als twee druppels water op elkaar. Zeker van een afstandje. We hebben het natuurlijk over de koolmees en de  pimpelmees. Deze twee kleine vogels fleuren iedere tuin op. Hun gefladder en gefluit, maakt zelfs van de meest chagrijnige persoon een vrolijk mens.   Hoe herken je deze vogels?…

Lees verder
Wanneer vliegen koolmeesjes uit?

Wanneer vliegen koolmeesjes uit?

Koolmeesjes (Parus major) vliegen uit in het voorjaar, meestal tussen april en juni. Na een broedperiode van ongeveer twee weken, verlaten de jonge koolmeesjes het nest wanneer ze ongeveer drie weken oud zijn. Maar zoals bij alles in de natuur, kan dit variëren afhankelijk van de specifieke omstandigheden en het weer in een bepaald jaar.…

Lees verder
Eekhoorn weetjes

10x De allerleukste eekhoorn weetjes

Ook zo dol op eekhoorns? Vind jij eekhoorns ook zo leuk? Wij van Wolfspoot zijn in ieder geval dol op deze acrobatische diertjes. Wij zijn ook dol op eekhoorn weetjes! Er valt bijzonder veel te ontdekken over deze bijzondere bosbewoners. Daarom delen we graag onze 10 allerleukste eekhoorn weetjes met jou. Ben je er klaar…

Lees verder
Wat eet een pimpelmees?

Wat eet een pimpelmees?

Een kijkje in de wereld van de pimpelmees Als je wel eens naar buiten kijkt, is de kans groot dat je een pimpelmees (Cyanistes caeruleus of Parus caeruleus) hebt zien fladderen. Deze kleine vogels zijn vaak te vinden in Nederlandse tuinen en parken. Maar wat eet een pimpelmees eigenlijk? Dat is een vraag die veel…

Lees verder
Geluid buizerd

Het betoverende geluid van de buizerd

Zo klinkt de roep van de buizerd Het weidse landschap vult zich met een karakteristiek geluid, een melodie die onmiskenbaar verbonden is met de lucht. Het geluid van de buizerd (buteo buteo), een majestueuze roofvogel, doordringt vaak de serene stilte van bossen en open velden. Maar hoe klinkt het eigenlijk? Het geluid van de buizerd…

Lees verder
Vos (vulpus vulpus) voedsel

Wat eet een vos?

Alles over het dieet van deze slimme jager Als je nieuwsgierig bent naar de vraag “Wat eet eet vos?” ben je hier aan het juiste adres. De vos (Vulpes vulpes) is een slim roofdier dat een gevarieerd dieet heeft. In deze blog gaan we dieper in op wat de vos precies eet en hoe zijn…

Lees verder
ree bronsrtijd

De bronsttijd van de ree: Een natuurlijk spektakel

De bronsttijd van de ree (Capreolus capreolus), ook wel bekend als de paartijd, is een opmerkelijk natuurlijk fenomeen dat plaatsvindt in de zomermaanden. Deze periode wordt gekenmerkt door het indrukwekkende gedrag van mannelijke reeën, of bokken, terwijl ze rivalen uitdagen, territoria afbakenen en op zoek gaan naar potentiële partners. In dit artikel duiken we dieper…

Lees verder
Wat eet een egel

Wat eet een egel?

Als fervent natuurliefhebber vraag je je misschien af, “Wat eet een egel?” Deze schattige stekelige diertjes zijn niet alleen erg leuk om naar te kijken, maar hebben ook een fascinerend dieet dat past bij hun omnivore levensstijl. In dit artikel duiken we dieper in op de voedingsgewoonten van de egel (Erinaceus europaeus), zodat je een…

Lees verder
Eekhoorn winterslaap torpor

De eekhoorn winterslaap

De eekhoorn (Sciurus vulgaris), dat schattige en behendige knaagdier dat zich moeiteloos van boom naar boom slingert, heeft meer geheimen dan je zou denken. Een van de meest bijzondere aspecten van het leven van deze prachtige wezens is hun winterslaapgedrag. Hoewel veel dieren volledig inactief worden tijdens de koude maanden, is de winterslaap van de…

Lees verder
Eekhoorn nest

Het eekhoorn nest: een architectonisch hoogstandje

In de weelderige bossen van Nederland bevindt zich een waar architectonisch hoogstandje: het eekhoorn nest. Deze knusse constructies, ook wel bekend als “dreef” of “kobel“, worden hoog in de boomtoppen gebouwd door de handige en behendige eekhoorns. Het nest dient als toevluchtsoord en broedplaats voor deze charmante knaagdieren en het is een perfect voorbeeld van hun aanpassingsvermogen…

Lees verder
geluid blauwborst

Het betoverende geluid van de blauwborst

Welkom bij onze boeiende reis naar het betoverende geluid van de blauwborst! Als je gefascineerd bent door de prachtige klanken van de natuur, ben je hier op de juiste plek. In deze blog gaan we dieper in op het geluid van de blauwborst, een kleine zangvogel die bekend staat om zijn melodieën. Ontdek waarom het…

Lees verder
wolfspoot

Nieuw! | Wolfspoot

Daar is die dan eindelijk! De langverwachte pagina over de plant wolfspoot! Een website vernoemen naar een prachtige plant en er vervolgens geen informatiepagina aan wijden? Dat kan natuurlijk niet! En daarom werd het de hoogste tijd om een eerbetoon te maken aan onze naamgever: Wolfspoot.   Wandelschoenen aan en camera in de aanslag Met…

Lees verder
Blauwborst

Nieuw! | Blauwborst

Elk voorjaar, in de uitgestrekte velden en langs de kronkelende paden van Nederland, komt er iets magisch tot leven. Een levendig tafereel ontvouwt zich voor onze ogen, waar het landschap wordt verfraaid door de schitterende blauwe veren van de blauwborst. Het is alsof de natuur zelf een prachtig kunstwerk heeft gemaakt, een meesterwerk van kleuren…

Lees verder
Vingerhoedskruid / digitalis

Is vingerhoedskruid giftig?

Is vingerhoedskruid giftig? Ja, vingerhoedskruid (Digitalis) is giftig voor mens en dier. Daarom dien je altijd voorzichtig te zijn in de omgang met deze betoverende, maar gevaarlijke plant. Het is belangrijk om op de hoogte te zijn van de giftigheid van vingerhoedskruid, met name als je kinderen of huisdieren hebt. In deze blog gaan we…

Lees verder
Fluitenkruid langs pad

Nieuwe pagina | Fluitenkruid

In de uitgestrekte velden en langs de kronkelende paden van Nederland onthult zich elk voorjaar een ware betovering. Een bloemenzee van delicate, witte schermbloemen strekt zich uit over het landschap, waardoor je als vanzelf wordt meegevoerd in een sprookjesachtige wereld. Dit is het magische schouwspel van fluitenkruid, een plant die de harten van natuurliefhebbers sneller…

Lees verder
Vogelhuisje ophangen

Nieuwe pagina | Vogelhuisje ophangen

Wil jij graag genieten van het vrolijke gekwetter van vogeltjes in je tuin? Dan is een nestkastje ophangen zeker aan te raden! Maar alleen een huisje ophangen is vaak niet genoeg om vogels te lokken naar je tuin. Veel mensen zijn dan ook teleurgesteld als er geen vogels komen broeden in het huisje. Daarom hebben…

Lees verder
Schotse Hooglanders op schilderij

De 15 allermooiste Schotse Hooglander schilderijen

Ben jij wel eens in de Schotse Hooglanden geweest? Het is een plek van ongekende schoonheid, met uitgestrekte heuvels, ruige kustlijnen en adembenemende uitzichten. Maar er is één ding dat de Schotse Hooglanden nog specialer maakt: de majestueuze Schotse Hooglanders! Net als vele anderen ben ik verliefd geworden op deze prachtige dieren en hun ruige…

Lees verder
Instagram Wolfspoot

Nu ook op Instagram!

Al meer dan 500 natuurliefhebbers hebben ons gevonden op Instagram. Mogen wij jou ook verwelkomen?   Het is alweer een tijdje geleden dat we begonnen zijn met het delen van verhalen over de natuur op Wolfspoot. Met onze website hebben we al vele lezers weten te inspireren om de natuur in te trekken en te…

Lees verder
Daslook bloem

Nieuwe pagina | Daslook

De lente is weer begonnen en dat betekent dat de daslook weer in bloei staat. De bossen en weilanden kleuren weer wit door de vele bloemen van deze plant. Het is een prachtig gezicht om te zien hoe de kleine witte bloemetjes boven het groene blad uitsteken. De bloeitijd van de daslook in Nederland is…

Lees verder
Korenbloem blauw

Nieuwe pagina | Korenbloem

Het is bijna zomer en dat betekent dat de natuur in volle bloei staat. Een van de prachtige bloemen die je binnenkort overal kunt tegenkomen is de korenbloem. Met zijn opvallende blauwe kleur en de subtiele vorm is deze bloem een echte eyecatcher in het landschap!   Meer dan alleen een mooie verschijning Maar de…

Lees verder
Vingerhoedskruid

Nieuwe pagina | Vingerhoedskruid

Vandaag willen we jullie graag vertellen over onze nieuwste toevoeging aan onze online plantenbibliotheek: het vingerhoedskruid, oftewel Digitalis purpurea. Dit prachtige, majestueuze plantje is niet alleen mooi om te zien, maar heeft ook een interessante geschiedenis. Het vingerhoedskruid werd vroeger gebruikt als geneesmiddel voor hartkwalen, maar bevat ook een gifstof die gevaarlijk kan zijn voor…

Lees verder
Kamperfoelie

Nieuwe pagina | Kamperfoelie

Het is altijd leuk om te zien dat er een nieuwe pagina is verschenen op de website, en helemaal als het gaat over een onderwerp als kamperfoelie! Misschien heb je wel eens gehoord van deze plant, maar voor degenen die dat niet hebben, zullen we het kort uitleggen. Kamperfoelie is een bloeiende plant die voornamelijk…

Lees verder
Radio Kootwijk

Radio Kootwijk: Ontdek de rijke geschiedenis

Als je geïnteresseerd bent in de geschiedenis van Nederland, dan is Radio Kootwijk een must-see bezienswaardigheid. Dit indrukwekkende gebouw, gelegen in de prachtige natuur van de Veluwe, is een symbool van de Nederlandse technologie en het communicatievermogen van ons land. In deze blog vertellen we je alles over de geschiedenis van Radio Kootwijk en hoe…

Lees verder
Wat eet een buizerd?

Wat eet een buizerd?

Wat eet een buizerd eigenlijk? Het is een veelgestelde vraag. Als je door het Nederlandse landschap rijdt, is het niet ongewoon om een majestueuze buizerd te zien zweven door de lucht. De buteo buteo, ofwel de (Nederlandse) buizerd, is een prachtig dier om te zien. Maar wat eet buizerd precies? En hoe vangt hij zijn…

Lees verder
Wat eet een koolmees

Wat eet een koolmees?

Heerlijk om naar te kijken: koolmezen in je tuin. Maar hoe lok je een koolmees je tuin in zodat je optimaal kunt genieten van zijn aanwezigheid? Voedsel is het geheim. Maar wat eet een koolmees? De koolmees is een zogenaamde ‘granivoor’, wat betekent dat ze voornamelijk zaden eten. Naast zaden zijn bessen ook een belangrijk…

Lees verder
Broedtijd koolmees

Broedtijd van de koolmees

Alles wat je moet weten over de broedtijd van de koolmees De broedtijd van de koolmees (Parus major) is een bijzondere tijd. De kleine vogeltjes gaan een nestje bouwen, zorgen voor de eieren en gaan op zoek naar voedsel voor de kleintjes. De koolmees is één van de meest voorkomende vogelsoorten in Nederland. Iedereen met…

Lees verder
Swalm

Binnenkort! De mooiste wandelingen

De mooiste wandelingen Ben jij op zoek naar de mooiste wandelingen dwars door de natuur? Wij hebben een aantal prachtige routes gelopen van de website Alltrails. Deze website heeft talloze wandelroutes. De één nog mooier dan de ander. Een aantal van deze wandelroutes hebben we uitgeprobeerd. Je vindt onze bevindingen, foto’s én video binnenkort op…

Lees verder
Winterkoninkje

Wat eet een winterkoninkje?

Een winterkoninkje eet graag rupsen, larven, spinnetjes en kleine insecten. Maar ook op zaadjes zijn ze dol. Een winterkoninkje heeft een kleine snavel en daarmee kunnen ze gemakkelijk eten tussen schors uit halen. In de schors van bomen zit eiwitrijk voedsel zoals bijvoorbeeld duizendpoten. Een winterkoning heeft dan wel een indrukwekkende naam, het is maar…

Lees verder
gewei hert

Mag je een gevonden gewei meenemen?

Al wandelend door het bos zie je ineens iets bijzonders liggen. Je schuift wat bladeren opzij en daar ligt het, een prachtig gewei van een hert. Maar wat nu? Laat je deze liggen? En mag je eigenlijk een gevonden gewei meenemen? Het antwoord is ja. Een gevonden gewei van een hert mag je mee naar…

Lees verder
buizerd gevaarlijk

Is de buizerd gevaarlijk voor de mens?

De buizerd ziet er indrukwekkend uit, maar gevaarlijk is hij niet voor mensen. Zeker voor Nederlandse begrippen is de buizerd een indrukwekkende roofvogel, maar toch is hij minder gevaarlijk dan je wellicht zou denken. Maar hoe komt het dan dat je regelmatig in het nieuws hoort dat mensen door een agressieve buizerd worden aangevallen als…

Lees verder
buizerd spanwijdte

Wat is de spanwijdte van de buizerd?

Het is een prachtige vogel om te zien: de buizerd. Maar heb je je wel eens afgevraagd wat de spanwijdte van de buizerd is? De spanwijdte van de buizerd is ongeveer 110 tot 140 cm. Bijzonder indrukwekkend voor een roofvogel in Nederland. In Nederland komt de buizerd vrij veel voor. Maak je een wandeling door…

Lees verder
Natuurkampeerterrein Wega afbeelding

Overnachten in de natuur | Natuurkampeerterrein Wega

Rustig kabbelende beekjes, uitgestrekte bossen, prachtige heidegebieden en grootschalige landbouwgebieden: je vindt het allemaal in de omgeving van Natuurkampeerterrein Wega. Het is bij uitstek een plek om tot rust te komen midden in de Limburgse natuur. Natuurkampeerterrein Wega ligt namelijk in Grenspark Kempen-Broek, een grensoverschrijdend landschap en een aaneenschakeling van verschillende natuurgebieden. Vanuit de camping…

Lees verder
Kootwijkerzand

Nieuwe pagina | Kootwijkerzand

De ‘Sahara van de Lage Landen’. Zo wordt Kootwijkerzand ook wel genoemd. Het is niet moeilijk te raden waarom dat zo is. De enorme zandvlakte van Kootwijk doet namelijk wel een klein beetje woestijnachtig aan. In Kootwijkerzand kun je heerlijk wandelen en eindeloos door de zandduinen struinen. Maar behalve de prachtige zandvlakte, kent Kootwijkerzand nog…

Lees verder
Camping Vorrelveen picknick

Overnachten in de natuur | Camping Vorrelveen

Deze prachtige camping ligt schitterend in het Drentse landschap. Omringd door weilanden en vlakbij natuurgebieden. Charme Camping Vorrelveen is een uitstekend uitgangspunt voor wandelingen en fietstochten door het beeldschone Drentse landschap. Vanaf de camping heb je een fenomenaal uitzicht over de omliggende landerijen. ’s Avonds kleurt de ondergaande zon de camping goud en komt de…

Lees verder
kneu

Nieuw verhaal | Kneu

Hij kwettert er vrolijk op los en behoort tot één van de mooist zingende vogels van ons land. We hebben het over de kneu. Dit sociale vogeltje is behoorlijk schuw en vliegt bij het minste of geringste al op. Het leven in een (grote) groep brengt hem dus geen extra zelfvertrouwen. Toch laten ze zich…

Lees verder
winterkoninkje

Nieuw verhaal | Winterkoninkje

Het winterkoninkje, het op één na kleinste vogeltje van ons land, is een ietwat nerveus en overijverige vogel. Zijn drukke vliegbewegingen en zijn constant op en neer gaande staartje geven hem een zeer nerveuse indruk. Druk scharrelt hij over de grond rond op zoek naar voedsel. Zijn naam doet hem ook geen eer aan. Want…

Lees verder
buizered

Nieuw verhaal | Buizerd

Zie je een roofvogel hoog in de lucht rondcirkelen? Grote kans dat het om een buizerd gaat. De buizerd is namelijk de meest algemene roofvogel van ons land. Desalniettemin blijft hij een indrukwekkende verschijning. Met een spanwijdte van tussen de 110 en 140 centimeter, scherpe klauwen en haakvormige snavel is hij de vrees van veel…

Lees verder
kraanvogel

Nieuw verhaal | Kraanvogel

Hij is één van de meest indrukwekkende vogels die ons land kent. Iedereen die wel eens de trek van de kraanvogel heeft mogen aanschouwen, zal gegarandeerd onder de indruk zijn geweest. Met honderden tegelijk vliegen ze iedereen jaar van Scandinavië naar het zuiden. En ook ons land vereren ze met een (snel) bezoekje. Met een…

Lees verder

Wolfspoot

ONTDEK DE PRACHTIGE NEDERLANDSE NATUUR