NieuwsWat eet een koolmees

Heerlijk om naar te kijken: koolmezen in je tuin. Maar hoe lok je een koolmees je tuin in zodat je optimaal kunt genieten van zijn aanwezigheid? Voedsel is het geheim.

Maar wat eet een koolmees? De koolmees is een zogenaamde ‘granivoor’, wat betekent dat ze voornamelijk zaden eten. Naast zaden zijn bessen ook een belangrijk onderdeel van hun dieet.

Insecten maken ook deel uit van de voedselkeuze van de koolmees. En dan met name kevers, rupsen en sprinkhanen.

 

Wat eet een jonge koolmees?

Een jonge koolmees heeft een ander dieet dan volwassen koolmezen. Zoals je zojuist hebt kunnen lezen eet een volwassen koolmees vaak zaden en bessen.

Jonge koolmezen eten daarentegen voornamelijk insecten. Insecten bevatten veel eiwitten. Dit is belangrijk voor de groei en ontwikkeling van de jonge koolmeesjes. Hun ouders zorgen voor deze specifieke voeding. Dit doen zij totdat de jongen oud genoeg zijn om zelf zaden en bessen te eten.

Jonge koolmees krijgt eten

Rupsenpiek

Een jonge koolmees eet kleine insecten zoals rupsen, kleine spinnen en kevers. Het is dan ook niet verwonderlijk dat de geboorte van jonge koolmezen samenvalt met de rupsenpiek.

Tijdens de rupsenpiek zijn er veel rupsen te vinden die de ouders aan hun jongen kunnen voeren. Dit is een slimme strategie, want zo is er altijd voldoende voedsel voor de kleintjes.

 

Niet genoeg eten voor de jonge koolmees

Helaas valt de rupsenpiek alsmaar vroeger. Door de zachte winters komen bomen eerder in blad te staan. En daarmee valt ook de rupsenpiek steeds vroeger. Het gevolg hiervan is dat de koolmees eerder eieren gaat leggen om hun jongen van voldoende voedsel te kunnen voorzien.

Maar dit zal op een dag niet meer haalbaar zijn voor de koolmees. Het kan dus voorkomen dat in de nabij toekomst er te weinig voedsel is voor jonge koolmezen. Met alle gevolgen van dien.

Wat eet de koolmees

Koolmezen lokken naar je tuin

Gelukkig kun je de koolmees helpen met eten vinden. Dit doe je door je tuin vogelvriendelijk in te richten. Wij geven je een aantal tips om je tuin zo in te richten dat koolmezen er graag komen:

  • Voerplaatsen aanmaken
  • Insecten aantrekken
  • Nestkastje ophangen
  • Geduld hebben

Voederplaatsen aanmaken

Plaats voederplaatsen in je tuin waar koolmezen hun voedsel kunnen vinden. Gebruik hiervoor speciale voerderhuisjes of voederplanken.

Koolmezen zijn dol op pinda’s en zonnebloempitten. Wanneer je deze in je tuin legt, dan is de kans groot dat de koolmees je tuin weet te vinden.

 

Insecten aantrekken

Jonge én volwassen koolmezen eten graag insecten. Zeker als je het leuk zou vinden om een nestje koolmezen in je tuin te hebben, dan is het belangrijk dat er insecten in je tuin te vinden zijn.

Dit kun je het beste doen door je tuin wat rommelig te laten. Laat bladeren en takjes gerust liggen. Ga niet constant lopen schoffelen en laat het gras wat langer groeien alvorens je het maait.

Boomschors op de grond leggen trekt ook insecten aan. De koolmees (en andere vogels) zullen je dankbaar zijn.

 

Voederplaats koolmees

Nestkastje ophangen

Koolmezen broeden graag in een nestkastje. Hang dus zeker een mooi nestkastje in je tuin. Zorg wel dat het nestkastje op een rustige en beschutte plek in je tuin hangt. Maak het kastje bijvoorbeeld vast aan een boom of onder een afdakje.

 


 

Niet ieder nestkastje is geschikt voor de koolmees. Welke nestkastjes wél geschikt zijn?

 

Dat lees je hier: Vogelhuisje kopen


 

Hang het ook zeker niet te dicht bij een deur of raam. Een koolmees kiest jouw nestkastje uit als hij denkt dat het er rustig en veilig is. Veel beweging rondom het nestkastje zal de koolmees niet fijn vinden en hij gaat dan liever op zoek naar een andere plek.

 


 

En ontdek hoe en waar je het beste je nestkastje kunt ophangen

 

Dat lees je hier: Vogelhuisje ophangen


Nestkastje koolmees

Geduld hebben

Houd er rekening mee dat het soms een tijdje kan duren voor de koolmees jouw tuin heeft ontdekt. Hoe meer groen, bomen en struiken er in je tuin én in je omgeving staan, hoe sneller de koolmees langs zal komen.

Dat de koolmees makkelijk eten kan vinden, speelt ook een grote rol. Dus hang samen met je buurtgenoten voedersilo’s op en zorg voor een groene tuin. Je zult zien dat de koolmees je tuin zal vinden en met zijn prachtige gezang iedereen zal opvrolijken.

 

Meer weten over de koolmees?

De koolmees eet graag zaden en bessen. Jonge koolmezen eten insecten om voldoende eiwitten binnen te krijgen. Nu je antwoord hebt op de vraag ‘wat eet de koolmees’, én hoe je koolmezen naar je tuin lokt, wil je vast meer weten over dit prachtige kleine vogeltje.

Dan zit je hier op de juiste plek! Lees het verhaal van de koolmees en ontdek alle geheimen.

Leer de koolmees met al zijn mooie eigenschappen kennen. Ga met hem mee op zoek naar een partner, ontdek hoe hij een nest bouwt en leer alles over de broedtijd. En ontdek de spannende tijd wanneer de jonge koolmeesjes het nest uitvliegen.

Of doe de test! En ontdek of jij het verschil weet tussen de koolmees en de pimpelmees.

Duik in de wereld van de koolmees op Wolfspoot.

 


 

Benieuwd naar de voedselvoorkeuren van andere vogels?

Bekijk dan eens onderstaande artikelen:

Wat eet een pimpelmees?

Wat eet een winterkoninkje?

Wat eet een buizerd?

 


1 reactie

Reacties zijn gesloten.