NieuwsEekhoorn nest

In de weelderige bossen van Nederland bevindt zich een waar architectonisch hoogstandje: het eekhoorn nest. Deze knusse constructies, ook wel bekend als “dreef” of “kobel“, worden hoog in de boomtoppen gebouwd door de handige en behendige eekhoorns.

Het nest dient als toevluchtsoord en broedplaats voor deze charmante knaagdieren en het is een perfect voorbeeld van hun aanpassingsvermogen aan de natuurlijke omgeving.

De eekhoorn (Sciurus vulgaris) die van nature in Nederland voorkomt is de rode eekhoorn, ook wel de gewone eekhoorn genoemd.

 

 

Het geheim achter een stevig eekhoorn nest

Het bouwen van een eekhoorn nest vereist vakmanschap en precisie. Eekhoorns verzamelen een scala aan materialen, zoals takken, bladeren, mos en boomschors, om hun nest te construeren.

Ze gebruiken hun scherpe klauwen en tanden als gereedschap om de takken op de juiste plek te positioneren en een stevige structuur te creëren.

De binnenkant van het nest wordt bekleed met zachte materialen, zoals veren en gras, om een warme en comfortabele omgeving te creëren.

 

eekhoorn Sciurus vulgaris

 

Verbogen plek voor roofdieren

De keuze om het nest hoog in de boomtoppen te bouwen is geen toeval. Eekhoorns zijn meesters in het vermijden van roofdieren en andere gevaren. Het nest biedt een strategische locatie om zich te verbergen en om te rusten.

Door te nestelen tussen de takken of in de buurt van de stam, is het nest goed gecamoufleerd en moeilijk te ontdekken, waardoor de eekhoorns veilig kunnen vertoeven.

 


 

Wil je meer verhalen over de natuur lezen?

Dan zit je helemaal goed op Wolfspoot! Lees alles over de prachtige dieren, vogels en planten van de Nederlandse natuur.

 


 

Het eekhoorn kraamnest

Tijdens het voortplantingsseizoen creëren vrouwtjes eekhoorns een speciaal soort nest, bekend als een “kraamnest”. In dit kraamnest zullen ze hun jongen baren en grootbrengen.

Deze kraamnesten zijn kleiner en beter verborgen dan het reguliere eekhoorn nest, waardoor de jongen extra bescherming en veiligheid krijgen in hun eerste kwetsbare levensfases.

 

 

Een warme plek tijdens de winterslaap

Tijdens de winterperiode, wanneer de temperaturen dalen en voedsel schaarser wordt, ondergaat de eekhoorn een vorm van winterslaap, bekend als “torpor”.

In hun knusse nest vertragen ze hun lichaamsfuncties om energie te besparen. Hoewel dit geen traditionele winterslaap is, biedt de nestomgeving de eekhoorn een veilige schuilplaats om te rusten en de kou te trotseren terwijl ze wachten op het warmere voorjaar.

 

Wil je meer weten over de eekhoorn winterslaap?

Lees dan onze blog ‘De eekhoorn winterslaap‘ en ontdek alle geheimen van de ’torpor’ van de eekhoorn

 

eekhoorn nest