Nieuwspimpelmees eet uit eigen gemaakte voederbakje

Onlangs kregen wij een ontzettend leuke e-mail van Joop Sap. Trots vertelde hij over een vogelvoederbakje dat zijn dochter Sigrid voor hem heeft gemaakt.

Sindsdien geniet Joop dagelijks van het op en aan vliegen van koolmeesjes en pimpelmeesjes. En dat vlak voor zijn raam! Sigrid heeft het voederbakje namelijk zo ontworpen, dat het met zuignappen tegen het raam aan geplakt kan worden. Hoe leuk is dat!?

Natuurlijk wilde wij hier graag meer over weten en dus hebben wij Joop en Sigrid gevraagd om meer te vertellen over hun bijzondere voederbakje. En gelukkig wilde ze dat graag.

 

Genieten van de meesjes voor je raam

 

Sigrid: “Wij wonen in een buitenwijk van Deventer aan de rand van het natuurgebied  ‘de Bannink’. Tegenover ons huis is een rabattenbos* wat onbegaanbaar is voor mensen door de watergangen en dichte begroeiing.

Er leven veel vogels waaronder een specht en een koekoek. Er leven ook erg veel koolmeesjes  en pimpelmeesjes die heen en weer vliegen tussen het bos en de vetbollen en pinda’s in onze tuin.”

 


 

“Ik vroeg mij af hoe ik de meesje dichterbij kon halen”

 


 

“Ik vroeg mij af hoe ik de meesjes dichterbij kon halen en heb diverse voederbakjes gezien, maar kon me niet voorstellen dat de meesjes voor het raam uit een bakje zouden gaan eten.

Doordat de meesjes niet schuw leken te zijn en ik erg nieuwsgierig werd ontstond het idee om zelf een voederbakje te maken.”

 

Met de 3D printer aan de slag

“Met een 3D Cad programma en onze eigen 3D printer (zie foto) ben ik gaan experimenteren met de vorm van het bakje en het voer.

In het begin waren de meesjes wat schuw en vlogen ze heel snel heen en weer. Inmiddels zitten de vogeltjes rustig in het bakje te eten en kan ik ze goed van dichtbij bekijken.”

 

Vogelvoederbakje maken met een 3d printer

 

“Favoriet van de meesjes lijken de pindastukjes te zijn maar ook zadenmix lusten ze graag. Ik heb nu een paar maanden een rechthoekig bakje hangen welke wat grof is vormgegeven. Het 2e ontwerp is klaar en hang ik komende week op.”

 


 

“Omdat het zo leuk is om naar de meesjes te kijken, heb ik mijn vader ook zo’n bakje met voer gegeven.”

 


 

Koolmees eet uit zelfgemaakt vogel voederbakje

 

“Omdat het zo leuk is om naar de meesjes te kijken, heb ik mijn vader in Twello ook zo’n bakje met voer gegeven. Ik was benieuwd of de meesjes daar ook uit het bakje zouden gaan eten.

Zij hebben een ruime groene tuin maar wonen in het centrum van een dorp. Het heeft een paar dagen geduurd maar ook daar eten de meesjes uit het bakje. Al met al, een leuk project!”

 

Vergeet niet dit ontzettend mooie filmpje van Joop en Sigdrid te bekijken!

 

Wij vinden het ook echt een erg leuk project! Het is niet alleen genieten van de vogeltjes voor je raam,  je helpt er ook nog eens de vogels mee.

Bekijk hier alle foto’s van het bijzondere voederbakje. Klik op de afbeeldingen om ze te vergroten.

Bedankt voor het delen van jullie inspirerende verhaal, Joop en Sigrid!

Deel je verhaal

Heb jij ook een project dat je graag met ons wilt delen? Of een mooi verhaal? Of misschien wel een aantal prachtige foto’s die je gemaakt hebt?

Mail ons op contact@wolfspoot.nl en misschien sta jij de volgende keer wel in de spotlight. We kijken er naar uit om jouw verhaal te horen!

 

* Een “rabattenbos” is een bos dat wordt gekenmerkt door een specifieke beheerpraktijk waarbij de bomen op verhoogde richels of ruggen worden geplant om ze boven het grondwaterpeil te houden. Deze verhoogde richels worden rabatten genoemd.

Het doel van deze praktijk is om een betere groeiomstandigheden te creëren voor de bomen, vooral op natte en drassige gronden. Rabattenbossen worden vaak aangetroffen in moerasgebieden of langs waterwegen waar de bodem vaak verzadigd is met water.


 

Wil je ook graag vogels naar jouw tuin lokken?

Op onderstaande pagina’s vind je veel tips!

Wat eet een koolmees?

Wat eet een pimpelmees

De leukste vogelhuisjes van dit moment

Zo hang je een vogelhuisje op