NieuwsWat eet een egel

Als fervent natuurliefhebber vraag je je misschien af, “Wat eet een egel?” Deze schattige stekelige diertjes zijn niet alleen erg leuk om naar te kijken, maar hebben ook een fascinerend dieet dat past bij hun omnivore levensstijl.

In dit artikel duiken we dieper in op de voedingsgewoonten van de egel (Erinaceus europaeus), zodat je een beter begrip krijgt van hun voedselvoorkeuren.

 

Wat eet de egel? Een divers dieet

De egel is een veelzijdige eter en staat bekend als een opportunistische omnivoor. Dit betekent dat ze een breed scala aan voedselbronnen consumeren, zowel dierlijk als plantaardig. Hun dieet past zich aan aan wat er beschikbaar is in hun leefomgeving, variërend van weelderige tuinen tot schilderachtige parken.

 

Egel met voedsel

Insecten

Een belangrijk onderdeel van het dieet van de egel bestaat uit insecten. Kevers, mieren, spinnen en regenwormen zijn enkele van hun favoriete prooien. Deze eiwitrijke hapjes voorzien de egel van de nodige voedingsstoffen om te gedijen. Wanneer je je afvraagt, “Wat eet de egel?”, denk dan aan een smakelijk insectenbanket dat ze graag verorberen.

 

Slakken

Naast insecten hebben egels ook een voorliefde voor slakken. Deze mollige kruipers vormen een lekkere en voedzame snack voor de egels. Voor tuinliefhebbers kunnen egels zelfs als natuurlijke ongediertebestrijders dienen door de slakkenpopulatie onder controle te houden. Dus, de volgende keer dat je je afvraagt wat egels eten, vergeet dan niet aan slakken te denken!

 

 


 

Wil je meer verhalen over de natuur lezen?

Dan zit je helemaal goed op Wolfspoot! Lees alles over de prachtige dieren, vogels en planten van de Nederlandse natuur.

 


 

 

Wormen

Een ander belangrijk onderdeel van het dieet van de egel bestaat uit wormen. Deze sappige traktaties worden door egels opgegraven en gegeten. Wormen zijn niet alleen een voedzame bron van energie, maar ook gemakkelijk te vinden voor deze nachtelijke jagers.

 

Eieren en fruit

Hoewel insecten, slakken en wormen de hoofdbestanddelen zijn van het dieet van de egel, kunnen ze soms ook eieren en fruit eten. In zeldzame gevallen kunnen egels eieren uit vogelnesten stelen. Daarnaast kunnen ze genieten van bessen en fruit, vooral als het in hun omgeving beschikbaar is.

 

Egel Erinaceus europaeus

 

De veelzijdige etenstoer van de egel

Dus, wat eet de egel? De egel heeft een gevarieerd dieet dat varieert van insecten en slakken tot wormen en soms zelfs eieren en fruit. Als opportunistische omnivoor passen egels zich aan aan hun omgeving om de voeding te vinden die ze nodig hebben.

 

Hoe kunnen we egels helpen met hun dieet?

Nu je meer weet over wat de egel eet, vraag je je misschien af hoe je deze schattige wezens kunt helpen met hun voedingsbehoeften.

Als natuurliefhebbers kunnen we een handje helpen door onze buitenruimtes vriendelijker te maken voor egels. Laat een hoek van je tuin wild en onaangeroerd, zodat insecten en kleine diertjes zich daar kunnen verstoppen.

Stapels bladeren, takken en houtblokken bieden perfecte schuilplaatsen en voedselbronnen. Overweeg ook om een ondiepe schaal met water neer te zetten, vooral tijdens droge periodes, om egels gehydrateerd te houden.

Denk eraan om geen pesticiden te gebruiken, aangezien deze het voedsel van de egels kunnen aantasten.

Door deze eenvoudige stappen te volgen, kunnen we de egels een handje helpen en tegelijkertijd genieten van hun aanwezigheid in onze omgeving.

 

Wat eet de egel ter voorbereiding op zijn winterslaap?

Ter voorbereiding op de winterslaap eet een egel veel om een reserve aan vet op te bouwen, aangezien hij tijdens de winterslaap aanzienlijk gewicht kan verliezen. Dit vet dient als energiebron tijdens de maanden waarin ze inactief zijn. Egels hebben de neiging om in de late herfst meer te eten om hun vetreserves op peil te brengen voordat ze in winterslaap gaan.

Tijdens deze periode kunnen egels hun dieet diversifiëren en meer voedsel verzamelen dan gebruikelijk. Ze blijven zich voeden met insecten, slakken, wormen en andere kleine prooien, maar ze kunnen ook meer voedsel van plantaardige oorsprong eten, zoals fruit en bessen, om aan hun calorische behoeften te voldoen.

Voldoende vet opslaan

Het is belangrijk voor egels om voldoende vet op te slaan omdat ze tijdens de winterslaap hun lichaamstemperatuur en stofwisseling verlagen, waardoor ze maandenlang zonder voedsel kunnen overleven.

In de lente, wanneer de temperaturen weer stijgen, worden ze weer actief en beginnen ze opnieuw te eten om hun verloren gewicht en energiereserves aan te vullen.

 


 

Ontdek alles over de winterslaap van de egel

Wil je meer weten over de winterslaap van de egel?

Lees deze interessante blog hier:

De wonderlijke wereld van de egel winterslaap

 


 

 

Egel eten