Nieuwskraanvogel

Hij is één van de meest indrukwekkende vogels die ons land kent. Iedereen die wel eens de trek van de kraanvogel heeft mogen aanschouwen, zal gegarandeerd onder de indruk zijn geweest. Met honderden tegelijk vliegen ze iedereen jaar van Scandinavië naar het zuiden. En ook ons land vereren ze met een (snel) bezoekje. Met een luid trompetterend geluid vliegen de een keer per jaar richting Spanje om daar te overwinteren. Het bijzondere hieraan is dat de kraanvogel ieder jaar ongeveer dezelfde route aflegt naar het zuiden. Je kunt er bijna de klok op gelijk zetten wanneer en waar de kraanvogel over ons lang vliegt. Ook rusten ze altijd op vrijwel dezelfde plekken.

Prachtige paringsdans

Niet alleen de vlucht van de kraanvogel is indrukwekkend om te aanschouwen. Ook de paringsdans is werkelijk prachtig. Het spel van de verleiding kent deze vogel namelijk als geen ander. Al luid roepend slaat hij met zijn vleugels op en neer en draait en springt het mannetje in het rond. Dan staat hij ineens stil. Hij wacht de reactie van het vrouwtje af. Zal ze onder de indruk zijn geweest van zijn dans? Het vrouwtje strekt haar vleugels en begint om hem heen te draaien. Al roepend maken ze pirouettes om elkaar heen en maken sprongen van wel enkele meters. Schitterend om te mogen aanschouwen.

Nieuwe pagina toegevoegd

Het verhaal van de kraanvogel is prachtig en indrukwekkend. Wij hebben zijn verhaal nu toegevoegd aan onze website zodat jij vanuit huis kunt genieten van deze schitterende vogel. Vergeet zeker niet het filmpje te kijken op de pagina waarin je de vogeltrek kunt aanschouwen. Maar ook het filmpje van de paringsdas mag je absoluut niet missen. Kijk en geniet! Om het verhaal en de filmpjes te bekijken, klik je hieronder op de link.

Klik hier om het verhaal van de kraanvogel te lezen.