NieuwsKraanvogel vouwen origami

Een kraanvogel vouwen is ontzettend populair. De kraanvogel is een symbool van vrede, geluk en welvaart in de Japanse cultuur en wordt vaak gevouwen ter ere van speciale gelegenheden zoals bruiloften en jubilea.

De kraanvogel heeft een bijzondere betekenis in Japan. Maar ook in diverse andere culturen kent deze prachtige vogel een mooie symboliek voor geluk, welvaart en harmonie.

Het vouwen van een kraanvogel kan ook een ontspannende en meditatieve activiteit zijn. Het vergt wat geduld en oefening, maar de voldoening van het zien van de kraanvogel tot leven komen onder je vingers is zeker de moeite waard!

 

De legende van de duizend kraanvogels

Voor we begin met de stap voor stap uitleg om een kraanvogel te vouwen, vertellen we je eerst graag over de Japanse legende van de duizend kraanvogels.

 

Sadako Sasaki

De legende van de duizend kraanvogels is een bekend verhaal in Japan. Het gaat over een meisje genaamd Sadako Sasaki. Zij overleefde op tweejarige leeftijd de atoombom op Hiroshima. Toen ze op elfjarige leeftijd leukemie kreeg, hoorde ze van de legende van de duizend kraanvogels. Volgens deze legende zou iemand die duizend papieren kraanvogels vouwt, een wens mogen doen.

 

Ze kwam nooit verder dan 644 kraanvogels

Sadako besloot om duizend kraanvogels te vouwen in de hoop dat haar wens om te genezen in vervulling zou gaan. Ze vouwde dag en nacht door, maar helaas kwam ze niet verder dan 644 kraanvogels voordat ze stierf. Haar vrienden en familie vouwden de rest van de kraanvogels om haar wens alsnog te laten uitkomen.

Kraanvogel vouwen

Belangrijke betekenis in Japan

De legende van de duizend kraanvogels heeft sindsdien een belangrijke betekenis gekregen in Japan. Het vouwen van kraanvogels is een symbool geworden van hoop, liefde en vrede. Veel mensen vouwen kraanvogels als een manier om hun steun te betuigen aan slachtoffers van oorlog en natuurrampen, of om hun hoop uit te drukken voor een betere wereld.

Het verhaal van Sadako en de duizend kraanvogels heeft ook geleid tot de oprichting van het Hiroshima Peace Memorial Park, ter nagedachtenis aan de slachtoffers van de atoombom en als symbool voor vrede. In dit park staat een monument met daarop duizend papieren kraanvogels, gevouwen ter ere van Sadako en alle andere slachtoffers.

 

Stap voor stap uitleg: kraanvogel vouwen

Nu je het bijzondere verhaal achter het vouwen van de kraanvogel kent, is het tijd om zelf aan de slag te gaan.

Het enige dat je nodig hebt is een vierkant vel papier. Volg deze eenvoudige stappen:

 

Stappenplan kraanvogel vouwen

 

Stap 1:

Vouw het papier diagonaal dubbel, maak een scherpe vouw en vouw het daarna weer open.

 

Stap 2:

Vouw het papier nogmaals diagonaal de andere kant op, maak weer een scherpe vouw en vouw het daarna weer open.

 

Stap 3:

Vouw het papier nu horizontaal, maak een scherpe vouw en vouw het daarna weer open.

 

Stap 4:

Vouw het papier nu verticaal, maak een scherpe vouw en vouw het daarna weer open.

 

Stap 5:

Vouw het papier diagonaal dubbel, maar deze keer met de punt naar beneden. Maak weer een scherpe vouw en vouw het daarna weer open.

 

Stap 6:

Vouw het papier diagonaal de andere kant op, maak weer een scherpe vouw en vouw het daarna weer open.

 

Stap 7:

Vouw het papier nu horizontaal, maak een scherpe vouw en vouw het daarna weer open.

 

Stap 8:

Vouw het papier nu verticaal, maak een scherpe vouw en vouw het daarna weer open.

 

Stap 9:

Pak de linker- en rechterhoek en vouw ze naar de middellijn toe. Druk de zijkanten naar binnen en maak een scherpe vouw.

 

Stap 10:

Pak nu de bovenste laag van de rechterflap en vouw deze naar boven.

 

Stap 11:

Herhaal stap 10 aan de linkerkant.

 

Stap 12:

Pak nu de bovenste laag van de rechterflap en vouw deze naar beneden.

 

Stap 13:

Herhaal stap 12 aan de linkerkant.

 

Stap 14:

Pak nu de top en vouw deze naar beneden.

 

Stap 15:

Vouw de vleugels naar buiten.

 

Gefeliciteerd! Een kraanvogel vouwen was zo moeilijk niet toch? Als je dit stappenplan hebt gevolgd, dan zou het zeker gelukt moeten zijn.

Het vouwen van een kraanvogel vergt echter wel wat ervaring. Dus is het niet meteen gelukt? Geen zorgen! Probeer het nog een aantal keren en je zult zien dat het je steeds beter afgaat.

En zoals je inmiddels weet: heb je duizend kraanvogel gevouwen, dan mag je een wens doen. Als dat geen goede reden is om te blijven vouwen en te blijven oefenen?

 

Video met uitleg

Lukt het je niet met het stappenplan? Of ben je meer visueel ingesteld en wil je graag op video zien om je een kraanvogel moet vouwen?

Bekijk het onderstaande filmpje en een kraanvogel vouwen gaat je zeker lukken!

Het verhaal van de kraanvogel

Ben je na het vouwen van een kraanvogel nieuwsgierig geworden naar deze prachtige en bijzondere vogel?

Lees alles over de kraanvogel. Van zijn spectaculaire paringsdans tot de indrukwekkende vlucht van duizenden kraanvogels over ons land.

 

kraanvogel vouwen