Wat eet een buizerd eigenlijk? Het is een veelgestelde vraag. Als je door het Nederlandse landschap rijdt, is het niet ongewoon om een majestueuze buizerd te zien zweven door de lucht. De buteo buteo, ofwel de (Nederlandse) buizerd, is een prachtig dier om te zien. Maar wat eet buizerd precies? En hoe vangt hij zijn prooi?
Dit eet een buizerd in Nederland
De buizerd is een opportunistische jager die zich voedt met een breed scala aan dieren. In Nederland eet de buizerd voornamelijk muizen, mollen, kleine (jonge) konijnen, jonge vogels, amfibieën en reptielen. Ook eet hij regelmatig kevers en vissen. In sommige gevallen eet de buizerd ook dode dieren die hij bijvoorbeeld langs de kant van de weg vindt.
De buizerd is een flexibele vogel die zich aanpast aan wat er beschikbaar is. Dit maakt het moeilijk om precies te zeggen wat een buizerd eet.
Omdat de buizerd niet bekend staat om zijn snelle bewegingen, eet het voornamelijk makkelijk te vangen prooi. Af en toe heeft hij geluk en vangt de buizerd een grote prooi zoals een vogel of een (jong) konijn.
Kort samengevat, de buizerd eet voornamelijk:
- Muizen
- Mollen
- Kevers
- Amfibieën zoals kikkers
- Reptielen zoals hagedissen
- (Jonge) konijnen
- (Jonge) vogels
Gevarieerd dieet
Zoals je in het lijstje hierboven kunt zien is de buizerd niet alleen een jager van landdieren. Hij eet ook vissen en amfibieën als deze beschikbaar zijn. Het is daarom niet uitzonderlijk om een buizerd te zien jagen langs een rivier of meer, waar hij zijn prooi uit het water plukt.
Jonge buizerds eten vaak kleinere prooidieren zoals insecten en wormen, maar zij zijn voornamelijk afhankelijk van het voedsel dat hun ouders ze geven.
De jachtstrategie van de buizerd
De buizerd staat bekend om zijn geduldige jachtstijl. In plaats van snel en acrobatisch te jagen, zoals sommige andere roofvogels doen, wacht de buizerd vaak rustig af vanaf een uitkijkpunt, zoals een paal of een boom. Vanaf hier kan hij de omgeving scannen op prooi, waarna hij snel toeslaat om zijn maaltijd te vangen.
Zeer scherpe ogen
Een andere belangrijke jachtstrategie van de buizerd is het gebruik van zijn scherpe ogen. De buizerd heeft een van de scherpste ogen van alle roofvogels, en hij is in staat om prooi van kilometers afstand op te sporen. Dit maakt hem in staat om zijn prooi te vinden, zelfs als deze zich verborgen houdt in het hoge gras.
Hoog in de lucht rondcirkelen
De buizerd cirkelt vaak hoog door de lucht om op zoek te gaan naar prooi. Door hoog te vliegen, kan de buizerd een groter gebied overzien en heeft hij een beter zicht op bewegende prooi op de grond. Ook kan hij thermiek (luchtstroom) gebruiken om gemakkelijker te vliegen, wat hem helpt om meer energie te besparen tijdens het zoeken naar voedsel.
Daarnaast kan het ook gebruikt worden om te communiceren met andere buizerds of om zijn territorium af te bakenen.
Als je hem door de lucht ziet vliegen dan zie je meteen de indrukwekkende spanwijdte van de buizerd. En dat maakt deze roofvogel een van de mooiste roofvogels van ons land.
Waarom zit een buizerd vaak op een paal?
Buizerds hebben een uitstekende coördinatie, waardoor ze snel kunnen reageren op beweging. Door op een paal te zitten, kunnen ze een groter gebied overzien en sneller reageren op een prooi die zich aandient.
Meer weten over de buizerd?
Nu je weet wat de buizerd eet en hoe hij zijn prooi vangt, ben je vast benieuwd naar meer verhalen over deze majestueuze roofvogel.
Lees alles over de buizerd in ons uitgebreide verhaal over de buizerd.
Of lees onze blogs over deze fascinerende roofvogel:
Wat is de spanwijdte van de buizerd?
Het bijzondere geluid van de buizerd
Meer weten over de voedselvoorkeuren van andere vogels? Bekijk eens de volgende artikelen:
Leun rustig achterover en geniet van alles verhalen over de (Nederlandse) natuur op Wolfspoot.