Nieuwsgewei hert

Al wandelend door het bos zie je ineens iets bijzonders liggen. Je schuift wat bladeren opzij en daar ligt het, een prachtig gewei van een hert. Maar wat nu? Laat je deze liggen? En mag je eigenlijk een gevonden gewei meenemen? Het antwoord is ja. Een gevonden gewei van een hert mag je mee naar huis nemen en trots aan iedereen laten zien.

Maar waar moet je zijn als je een gewei wilt vinden? En wanneer is de beste tijd? Dit en meer leggen we je graag uit.

Hoe groot is de kans om een gewei te vinden?

De kans om een gewei te vinden is niet heel erg groot. Dus voor je meteen het bos induikt, moeten we je hier helaas op wijzen. Boswachters gaan namelijk tijdens de bronstijd op zoek naar geweien. En laten zij nu precies weten waar herten en reeën zich veelvuldig bevinden.

De boswachter gaat echter niet op zoek naar het gewei voor zijn eigen gewin. Aan een afgeworpen gewei van een hert is namelijk veel informatie uit te halen. Zo kun je aan het gewei zien hoe oud een hert ongeveer is. Maar ook zijn conditie is af te lezen aan het gewei.

Dit is waardevolle informatie voor een boswachter. Zij weten zo hoe het met de gezondheid van de dieren staat en kunnen indien nodig op tijd bij springen mochten er signalen zijn van veel ongezonde herten of reeën.

gewei edelhert

Gewei edelhert

Een boswachter zal nooit alle geweien die zijn afgeworpen kunnen vinden. Dus met een beetje geluk kun je er nog een vinden.

Wanneer een hert zijn gewei precies afwerpt verschilt. Dit wordt namelijk bepaald door de hoeveelheid mannelijke geslachtshormonen. Maar ook de leeftijd van het hert speelt mee. Een mannelijk volwassen hert (vanaf 6 jaar) werpt zijn gewei af tussen februari en begin maart. Jongere herten, spitser genaamd (vanaf 1 jaar), werpen hun gewei later af. Dit gebeurt tussen begin maart en begin mei. Ook hier speelt de leeftijd een rol. Zodra een hert zijn gewei heeft afgeworpen, start de groei van een nieuw gewei.

Regels voor het zoeken naar een gewei van een hert

Je mag dan wel een gevonden gewei meenemen, toch is het niet de bedoeling dat je er actief naar op zoek gaat. Zoals we eerder al aangaven, geven afgeworpen geweien enorm veel informatie over de leeftijd en gezondheid van het dier. Een boswachter gebruikt deze informatie om het bos leefbaar te houden.

Daarnaast liggen afgeworpen geweien vaak niet op een wandelpad. Het is belangrijk dat je altijd op de wandelpaden blijft en niet tussen de bomen en struiken gaat zoeken. Hiermee verstoor je namelijk wilde dieren die zich hier hebben verschuilt of liggen te rusten. Je verschikt deze dieren en dat kan grote gevolgen hebben. Dus blijf altijd op de paden, ook dan heb je kans om een gewei te vinden die je mee kan nemen naar huis.

Gewei ree

Gewei ree

Lukt het je niet om een gewei te vinden? Dan is een gewei kopen nog altijd een optie. Op verschillende plekken kun je een gewei kopen. Ook natuurorganisaties als Natuurmonumenten en Staatsbosbeheer verkopen geweien. Zo is een gevonden damhert gewei erg populair en kunnen deze voor hoge prijzen worden verkocht. Wil je zeker weten dat het gewei op een eerlijke manier gevonden is? Koop dan een gewei via een natuurorganisatie.

Meer over de natuur

Wil je meer weten over het gewei van een ree? Lees dan op onze website ‘Het verhaal van de ree’ en ontdek wat dit bijzondere dier allemaal meemaakt in zijn leven. Op onze website vind je talloze verhalen over de natuur. Van dieren tot natuurgebieden, je leest de verhalen op Wolfspoot. Dus kijk gerust verder en ontdek de bijzondere wereld van de Nederlandse natuur.

Gewei edelhert

Gewei edelhert