NieuwsWinterkoninkje

Een winterkoninkje eet graag rupsen, larven, spinnetjes en kleine insecten. Maar ook op zaadjes zijn ze dol. Een winterkoninkje heeft een kleine snavel en daarmee kunnen ze gemakkelijk eten tussen schors uit halen. In de schors van bomen zit eiwitrijk voedsel zoals bijvoorbeeld duizendpoten.

Een winterkoning heeft dan wel een indrukwekkende naam, het is maar een ontzettend klein vogeltje. Hij zoekt zijn voedsel dan ook graag tussen takjes en bladeren op de grond. Zo zit hij beschut en kan hij rustig op zoek naar iets lekkers. Hun fijne snavel helpt hen niet alleen gemakkelijk om voedsel tussen de schors van bomen uit te halen, maar ook op de grond pikken ze met gemak kleine insecten op.

Het winterkoninkje wordt veel in tuinen gezien. Wil je weten hoe je een winterkoninkje in jouw tuin kunt krijgen? Lees dan snel verder.

 

Winterkoninkje

Winterkoninkje

Geritsel op de grond

Zoals we zojuist al aangaven zoekt de winterkoning zijn voedsel het liefste op de grond tussen takken en bladeren. Hier vindt hij talloze kleine insecten, rupsen en spinnetjes. Omdat het winterkoninkje zo klein is, zie je hem vaak niet snel zitten. Maar je kunt hem wel horen. Wanneer er veel bladeren op de grond liggen, dan is er kans dat je ineens geritsel hoort. Veel mensen denken dan meteen aan een muis, maar dit hoeft zeker niet het geval te zijn. Ook het winterkoninkje ritselt tussen de bladeren op de grond.

Wil jij winterkoninkjes graag in je tuin zien? Laat dan de bladeren die in de herfst vallen liggen. Hier doe je hem een groot plezier mee. Naar we hebben nog een paar tips om winterkoninkjes je tuin in te lokken.

Je tuin inrichten voor het winterkoninkje

Hij lijkt misschien een klein en schuw vogeltje, het winterkoninkje komt toch graag naar je tuin om voedsel te zoeken. Maar hoe richt je je tuin het beste in om dit vogeltje te lokken? Allereerst is het dus belangrijk om gevallen bladeren en takjes te laten liggen. Ga dus niet direct aan de slag om je tuin netjes aan te harken en bladeren weg te gooien. Laat ze lekker liggen en laat de natuur haar gang gaan. Voor sommige mensen misschien even wennen, maar je krijgt er ontzettend veel voor terug. Tussen de bladeren en takjes op de grond zoekt het winterkoninkje naar zijn voedsel. Je kunt ook speciaal voor hem voedsel aanschaffen.

 

Winterkoninkje

Winterkoninkje in de tuin

Wanneer je een winterkoninkje wilt lokken naar je tuin, dan kun je het beste kiezen voor meelwormen. Leg de meelwormen op de grond tussen de bladeren en de winterkoninkjes vinden het wel. Liever geen voedsel op de grond? Leg de meelwormen dan op een voederplank. Doe het voedsel in ieder geval niet in een voedersilo of iets dergelijk. Een winterkoninkje dat hier niet snel van eten.

Wanneer je je tuin wat onopgeruimd laat door bladeren en takjes te laten liggen en wanneer je wat meelwormen op de grond of op een voederplank legt, dan komt het winterkoninkje vanzelf een keer kijken. En het enige dat je dan nog hoeft te doen is achterover de leunen en te genieten van het prachtige aanzicht van dit prachtige kleine vogeltje dat heerlijk scharrelt door je tuin.

Meer over het winterkoninkje

Wil je meer weten over dit fascinerende kleine vogeltje? Lees dan ‘Het verhaal van het winterkoninkje’ op onze website. We vertellen je uitgebreid over de leefwijze van de winterkoning. Wist je bijvoorbeeld dat hij zijn naam totaal geen eer aan doet? Ontdek de legende van de winterkoning en leer meer over zijn leven. Dit en meer vind je op Wolfspoot.

 


 

Benieuwd naar wat andere vogels graag eten?

Bekijk dan deze artikelen:

Wat eet een pimpelmees?

Wat eet een koolmees?

Wat eet een buizerd?

 


 

Winterkoninkje

Een winterkoninkje op de schutting