Nieuwsbuizerd gevaarlijk

De buizerd ziet er indrukwekkend uit, maar gevaarlijk is hij niet voor mensen. Zeker voor Nederlandse begrippen is de buizerd een indrukwekkende roofvogel, maar toch is hij minder gevaarlijk dan je wellicht zou denken.

Maar hoe komt het dan dat je regelmatig in het nieuws hoort dat mensen door een agressieve buizerd worden aangevallen als een buizerd helemaal niet gevaarlijk is? Net als bij zoveel dieren kan ook deze roofvogel vol overgave zijn nest en zijn jongen beschermen.

Op verschillende plaatsen hebben gemeentes dan ook borden geplaatst die mensen wijzen op de aanwezigheid van een agressieve buizerd. Zijn deze vogels een uitzondering of is er meer aan de hand?

Waarom valt een buizerd mensen aan?

Een argeloze hardloper voelt ineens scherpe klauwen op zijn achterhoofd. Na het van zich afslaan en snel doorlopen, komt de enorme vogel terug en zet nogmaals de aanval in. Je hoort het steeds vaker en ieder jaar opnieuw komen er talloze meldingen van agressieve buizerds.

Is de buizerd dan toch gevaarlijker dan wij denken? Nee, de buizerd is echt niet gevaarlijk. Maar doordat de mens een steeds groter gedeelte van het leefgebied van de buizerd inneemt, komen wij steeds dichter bij het dier.

De buizerd wordt gedwongen zijn nest te bouwen op plekken waar steeds meer mensen komen. Een buizerd die jongen heeft ziet de mens als een gevaar, zeker als de betreffende vogel al eens een vervelende aanvaring heeft gehad met een mens.

Toch zet de buizerd nooit een ‘echte’ aanval in. Het gaat zich namelijk altijd om een zogenaamde schijnaanval. Hiermee proberen ze je te verjagen en uit de buurt te houden van hun nest. Helaas kan ook zo’n schijnaanval bijzonder pijnlijk zijn, zeker als je uit het niets gegrepen wordt door hem.

buizerd gevaarlijk

Wat te doen tijdens een buizerd aanval

Een aanval van een buizerd vindt meestal plaatst binnen een straal van 100 meter rondom zijn nest. Omdat een buizerd vaak terugkeert naar zijn nest van het voorgaande jaar, zetten veel gemeentes waarschuwingsborden neer indien er meerdere aanvaringen zijn geweest.

Het belangrijkste om te weten is dat een buizerd nooit van voren aanvalt. Behoorlijk laf zou je zeggen, maar de aanval is zo voor jou nog enger, want ineens word je vanachter in je hoofd gegrepen door de scherpe klauwen van de roofvogel. De buizerd gaat tijdens een aanval altijd voor het hoogste punt, want bij de mens het hoofd is.

Kun je het territorium van de broedende buizerd echt niet vermijden? Neem dan een paraplu mee. Wanneer je deze boven je hoofd houdt zal de buizerd zich op de paraplu uitleven.

Is de aanval ingezet? Sla dan met je armen, klap in je handen en maak je zo groot mogelijk. Probeer niet direct weg te rennen, want de buizerd kan je achterna komen.

Het enige dat je daarna kunt doen is proberen het bewuste pad zo veel mogelijk te vermijden. Een buizerd is alleen gevaarlijk voor mensen wanneer er jongen in het spel zijn. Dit is in het voorjaar (april-juni). Zodra de jongen zijn uitgevlogen keert de rust weer terug. Het is dus maar een korte tijd in het jaar dat de buizerd als gevaarlijk voor de mens kan worden gezien. Alhoewel gevaarlijk een nogal groot woord is voor zijn schijnaanval.

Kort samengevat wat je moet doen als een buizerd je aanvalt:

  • Sla met je armen om je heen
  • Klap hard in je handen
  • Maak je zo groot mogelijk

Probeer het territorium van een broedende buizerd ten allen tijde te voorkomen. Moet je er toch echt langs, neem dan een paraplu mee ter bescherming. Een petje opzetten om je hoofd te beschermen is ook aan te raden.

Meer weten over de buizerd?

Buizerd zijn prachtige roofvogels met een bijzonder verhaal. Wil je meer weten over de buizerd? Wat is de spanwijdte van de buizerd bijvoorbeeld? Dat lees je in een ander blog. Of lees een van deze verhalen over de buizerd:

Het geluid van de buizerd

Wat eet de buizerd?

 

Wil je nóg meer te weten komen over deze indrukwekkende vogel? Lees dan ‘Het verhaal van de buizerd’ en ontdek alles over hem. Van de manier waarop hij leeft, wat hij eet en nog veel meer.

Ook veel andere dieren hebben een verhaal op onze website. Kijk dus rustig eens verder en ontdek de wonderen van de Nederlandse natuur.