Nieuwskneu

Hij kwettert er vrolijk op los en behoort tot één van de mooist zingende vogels van ons land. We hebben het over de kneu. Dit sociale vogeltje is behoorlijk schuw en vliegt bij het minste of geringste al op. Het leven in een (grote) groep brengt hem dus geen extra zelfvertrouwen. Toch laten ze zich niet helemaal afschrikken en blijven ze meestal in de buurt tot het gevaar geweken is. De kneu is tijdens het broedseizoen, dat loopt van ongeveer april tot eind juli, gemakkelijk te herkennen. Tenminste, het kneu mannetje is gemakkelijk te herkennen. Het kneu mannetje heeft namelijk een roodkleurige kruin en rode borst. Het kneu vrouwtje en de jongen beschikken niet over deze prachtig rode verenkleed. Na het broedseizoen verliest het kneu mannetje echter ook zijn mooie rode kleur. Hoe dat komt? Daarover lees je meer op onze nieuw toegevoegde pagina over de kneu.

Altijd samen

Een kneu zul je zelden alleen zien. Het is een zeer sociaal vogeltje dat altijd in het gezelschap is van zijn soortgenoten. Ze eten samen, broeden samen én reizen samen. In de winter trekt de kneu namelijk naar warmere oorden. De kneu vogels die in Nederland broeden, trekken in de winter naar Zuid-Spanje en Marokko. Dit doen ze met de hele groep waarmee ze al het hele jaar samen hebben opgetrokken. Tussen half maart en begin mei vliegen ze met z’n allen weer terug naar Nederland op hier te komen broeden en hun jongen op te voeden. Een vrijgezelle kneu man gaat dan op zoek naar een leuk vrouwtje. Heeft hij het hart gestolen van een mooi vrouwtje? Dan blijven ze voor de rest van hun leven bij elkaar.

Nieuwe pagina toegevoegd

De kneu is een klein vogeltje (kleiner dan de huismus) dat óns hart in ieder geval heeft veroverd. Graag vertellen we je dan ook alles over dit prachtige vogeltje. Wat eet de kneu? Hoe bouwen ze een nest en waar leven ze? Wie zijn zijn vijanden en hoe kun je hem herkennen (in de winter)? Op de nieuw toegevoegde pagina over de kneu vertellen we je er alles over. Op onze website kun je niet alleen het verhaal van de kneu lezen, maar ook vele andere verhalen over dieren en vogels in Nederland. We proberen zo vaak mogelijk nieuwe verhalen toe te voegen zodat jij kunt genieten van de mooiste verhalen over de Nederlandse natuur. Geniet alvast van het verhaal van de kneu.

Lees hier ‘het verhaal van de kneu‘.