NieuwsEekhoorn weetjes

Ook zo dol op eekhoorns?

Vind jij eekhoorns ook zo leuk? Wij van Wolfspoot zijn in ieder geval dol op deze acrobatische diertjes. Wij zijn ook dol op eekhoorn weetjes! Er valt bijzonder veel te ontdekken over deze bijzondere bosbewoners.

Daarom delen we graag onze 10 allerleukste eekhoorn weetjes met jou. Ben je er klaar voor om meer te leren over onze rood gepluimde vrienden?

 

De 10 leukste eekhoorn weetjes op een rij

Dit zijn onze favoriete weetjes over de eekhoorn:

 

1. Springen tot wel 10 meter

Eekhoorns kunnen van boom tot boom springen tot wel 10 meter ver! Dit doen ze met hun krachtige achterpoten en hun lange staart als roer.

 

2. Eekhoorns zijn omnivoren

Hoewel eekhoorns voornamelijk bekend staan als herbivoren vanwege hun liefde voor noten en zaden, zijn ze eigenlijk omnivoren. Ze eten namelijk ook insecten, eieren en zelfs kleine vogeltjes als onderdeel van hun dieet.

 

Weetjes over de eekhoorn

3. Pluizige nesten

Eekhoorns bouwen niet alleen nesten van takken, bladeren en mos, maar ze voeren ze ook uit met zacht materiaal zoals gras, veren en zelfs haar van andere dieren om het extra comfortabel te maken.

 


 

Meer weten over dit onderwerp?

Alles over het eekhoorn nest

 


 

4. Verschillende soorten eekhoorns

In Nederland komt voornamelijk de ‘gewone eekhoorn’ voor (Sciurus vulgaris – ook wel ‘rode eekhoorn’ genoemd). Maar wist je dat er wereldwijd meer dan 200 soorten eekhoorns zijn? Sommige daarvan zijn zo klein als een muis, terwijl andere zo groot zijn als een kat!

 

5. Een indrukwekkend geheugen

Nog een leuk eekhoorn weetje: Eekhoorns staan bekend om hun uitstekende geheugen. Ze begraven vaak voedsel op verschillende plaatsen in de grond om later op te eten. Ze kunnen honderden van deze verstopte voedselvoorraden onthouden, zelfs in de winter wanneer de grond bedekt is met sneeuw.

 

rode gewone eekhoorn in boom

 

6. Winterslaap

Een interessant weetje over eekhoorns en hun winterslaap is dat, in tegenstelling tot veel andere dieren die een diepe winterslaap houden, eekhoorns een soort ‘lichte’ winterslaap hebben, ook wel bekend als torpor.

Tijdens deze periode verminderen ze hun activiteit en stofwisseling om energie te besparen, maar ze worden niet volledig inactief zoals bij een diepe winterslaap.

 


 

Meer weten over dit onderwerp?

Ontdek de geheimen van de eekhoorn winterslaap

 


 

7. Grote eetlust

Hoewel eekhoorns klein zijn, hebben ze een verrassend grote eetlust. Ze moeten constant voedsel verzamelen om hun hoge stofwisseling te ondersteunen. Een enkele eekhoorn kan per dag tot wel de helft van zijn lichaamsgewicht aan voedsel consumeren!

 

8. Communicatie via staart

Eekhoorns gebruiken hun staarten niet alleen voor balans tijdens het klimmen, maar ook om te communiceren met andere eekhoorns. Ze kunnen hun staarten op verschillende manieren bewegen om alarm te slaan voor gevaar of om interesse te tonen in voedsel.

 

eekhoorn weetjes staart

9. Wintervoorraad

Eekhoorns staan bekend om hun gewoonte om voedsel te verzamelen en te begraven voor de winter. Wat minder bekend is, is dat ze hun voedselvoorraden niet alleen onthouden door locatie, maar ook door geur! Ze kunnen hun verstopte voedsel dus ook vinden door hun uitstekende reukvermogen.

 

10. Acrobatische meesters

Eekhoorns zijn ongelooflijk behendige klimmers en springers. Ze kunnen lange afstanden tussen bomen afleggen door van tak naar tak te springen, en ze zijn zelfs in staat om achterwaarts van een boom af te dalen!

 

Meer verhalen over de natuur?

Dit waren onze 10 leukste eekhoorn weetjes. Benieuwd naar meer verhalen over de eekhoorn? Houd onze website dan goed in de gaten. Want deze vrolijke bosbewoners krijgen regelmatig onze aandacht met interessante artikelen.

 


 

Bekijk meer verhalen over de natuur

Wat eet een egel? – Wist je dat een egel slakken eet?

De bronsttijd van de ree – Een waar spektakel!

Is een wild zwijn gevaarlijk? – En wat te doen bij een aanval?

Mag je een gevonden gewei meenemen? – Een gewei gevonden? Wat mag wel/niet?

 


 

Sciurus vulgaris eekhoorn drinkt